Polianilin Poliester (Panı/ Pes) ve Polianilim Poliamid (PAnı/ Pa) kompozit kumaşlarının oluşturulması, elektromanyetik kalkanlama etkinliklerinin ve mekanik özelliklerinin incelenmesi - Engin, Fatma Zehra (My University, 2011)
POLİANİLİN POLİESTER (PANI/ PES) VE POLİANİLİN POLİAMİD (PANI/ PA) KOMPOZİT KUMAŞLARININ OLUŞTURULMASI, ELEKTROMANYETİK KALKANLAMA ETKİNLİKLERİNİN VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Bu çalışmada, polianilinin; poliamid örme kumaşa ve poliester dokuma kumaşa farklı monomer konsantrasyonlarında, kimyasal polimerizasyonla polimerize edilerek kaplanmasıyla iletken kompozit kumaşlar oluşturuldu. Elde edilen bu kompozitleri oluşturan bileşenlerin etkileşimi ve yapıdaki bağlar FTIR ile; elektromanyetik dalgaları kalkanlama ve absorbsiyon özellikleri; 15- 3000 MHz aralığında Network Analyzer’da kompozitin elektromanyetik dalga geçirgenliği ölçülerek incelendi. Elektriksel özellikleri iki uç metoduyla yüzey özdirenci ölçülerek, yüzey yapıları SEM analizi ile, mekanik özellikleri ise; tekrarlı yıkamalar, patlatma ve kopma mukavemeti testleri yapılarak incelendi. İletken PANI/ PES kompozitlerinde 0,8 M da 7,20 dB kalkanlama ve 36 kΩ/ sq yüzey özdirenci değeri, PANI/ PA kompozitlerinde 0,5 M da 6,74 dB kalkanlama değerleri ile 20kΩ/ sq yüzey özdirenci değerleri elde edildi. Ayrıca PANI/ PES kompozitte %73 ve PANI/ PA kompozitte %74 absorbsiyon değeri ölçüldü. Tekrarlı yıkamalar sonucunda PANI/ PES kompozitlerinde iletkenlik ve kalkanlama değerlerinde hızla düşüş gözlemlenirken, PANI/ PA kompozitlerinde daha az miktarlarda düşüş gözlemlendi. Mukavemet testleri sonucunda PANI/ PES kompozitlerinde mukavemetin monomer oranı arttıkça arttığı, fakat belirli bir noktadan sonra azaldığı; PANI/ PA kompozitlerinde ise monomer konsantrasyonuna bağlı olarak mukavemetin arttığı, fakat işlem görmemiş kumaşa göre azaldığı tesbit edildi. FTIR analizi sonucunda; her iki kompozittede yüzey ile polianilin arasındaki etkileşimin varlığı, polimerizasyonun olduğu ve sonuç olarak iletken polianilinin kumaşlara bağlandığı, SEM görüntüleri incelendiğinde ise; tüm kompozitlerde polimerin kaplanmış kumaş yüzeyine belirli oranlarda tutunduğu tesbit edildi.

PRODUCTION AND INVESTIGATION OF ELECTROMAGNETIC SHIELDING EFFECTIVENESS AND MECHANICAL PROPERTIES OF POLYANILINE POLYESTER (PANI/ PES) AND POLYANILINE POLYAMID (PANI/ PA) COMPOSITE FABRICS In this study conductive composite fabrics were produced from polyester woven and polyamid knitted fabrics by chemical polymerization of aniline. The bond type between polymer and surface were obtained from FTIR. Elektromagnetic shielding behaviour of manufactured composites was carried out in the frequency range from15 MHz to 3000 MHz by using Network Analyzer. Electrical proporties of composites were examined with the two probe method. Surface morphologies of composites were investigated by SEM analysis. Mechanical properties of composites were investigated by carrying out rewashing, burst and tensile strenght test Conductive PANI/ PES composite give 7,20 dB value of shielding behaviour and 36kΩ/ sq value of surface resistivity at 0,8M aniline concentration. Conductive PANI/ PA composite give 6,74dB value of shielding behaviour and 20 kΩ/ sq value of surface resistivity at 0,5M aniline concentration. The absorption studies of conducting polyaniline-coated fabric shows that 73% of the energy is absorbed by PANI/ PES and 74% of the energy is absorbed by PANI/ PA. The conductivty and shielding behaviour of PANI/ PES composites are decreased significantly and more rapidly than those of PANI/ PA composites after washing. Tensile strength of PANI/ PES composites increase as concentration of aniline increases but then it suddenly decreases. On the other hand, burst strenght of PANI/ PA decreased after treatment with aniline but they showed better values by high concentration of aniline. The presence of interaction between polyaniline and fabrics, found as a result of conductive polyaniline polymerization, were determined after FTIR analysis. The distribution of particles on the surface of composites were found out with SEM analysis.
Keywords: Kompozit Malzemeler; Poliester; Tekstil Eğitimi