Özel güvenlik şirketlerinin kooperatifleştirilmesi - Kasap, Murat (My University, 2006)
İnsanoğlu tarihin ilk çağlarından günümüze kadar güvenlik içinde yaşama ihtiyacı hissetmiştir. Tarihi gelişim içinde Devletin yapılanmasıyla birlikte güvenlik işlevi Devlet tarafından yapılmaya başlanmıştır. Güvenlik; her gün gelişen, şekillenen bir olgu olup kişi ve kuruluşlara daha etkin güvenlik sağlanabilmesi amacıyla, asıl görevi kamu güvenliğini sağlamak olan genel kolluğa destek sağlayabilmek için Özel Güvenlik Teşkilatının kurulmasına ihtiyaç duyulmuştur. Henüz yeni ve hızlı gelişen bir sektör olan Özel Güvenliğin alt yapısı, sektör kadar hızlı gelişememekte, bu da çeşitli problemlere yol açmaktadır. Özel Güvenlik işletmelerinin kooperatif örgütlenme modeline geçmesiyle; ortakların bilgi ve tecrübelerini birleştireceği, vergi muafiyetinden faydalanacağı, iç denetimin daha sağlıklı işleyeceği, teçhizat ve eğitimli personel temininin kolaylaşacağı düşünülmektedir. Bunların sonucunda da; rasyonelliğin ve verimliliğin artacağı, tekelci ve spekülatif amaçlı karların ortadan kalkacağı, maliyet azalacağından hizmetin daha kaliteli ve verimli olacağı, toplumdaki sosyal adalet ve gelişmeye katkıda bulunulacağı öngörülmektedir. From primitive ages up to now, man has felt a need to live in security. Throughout historical development process, the function of security has started to be carried out by the state. Security is a fact which is improving and reforming day by day and therefore in order to provide people and institutions with better and more effective security and support the general security unit, there has been a need to establish the private security institution. The substructure of the private security, which is just new and rapidly developing sector, has not been developing as rapidly as the sector itself, and consequently, this situation causes certain problems. On moving to cooperatively organizing model it is supposed that the partners combine their knowledge and experience, benefit from tax exemption, interior control work more effectively and also it will be easier to supply equipment and educated staff. As a result of these all, it is expected that rationality and productivity will increase, monopolist and speculative–aimed profit will disappear, the service will have a better quality and productivity as the cost will decrease, and it will contribute to the common justice and development in society.
Keywords: Güvenlik Şirketleri; Kooperatifler