Uzaktan öğretim öğrencilerinin tv ders programları bağlamında yönetimi değerlendirmeleri - Bakioğlu, Ayşen (Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 2007)
Bu araştırma, uzaktan öğretim öğrencilerinin tv ders programları ile ilgili uzaktan eğitim yönetimini değerlendirmelerini belirleyebilmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmacılar tarafından geliştirilen anket formu 1380 uzaktan öğrenim öğrencisine uygulanmış, işaretlenmiş 1020 anket formu istatistiksel analize tabi tutulmuştur. Çalışmada, uzaktan öğretim öğrencilerinin Açıköğretim Fakültesi’nin tv ders programlarına yönelik görüşleri öğrenilerek, yöneticilerin yararlanabilecekleri öneriler geliştirilmiştir. Araştırma sonucunda, öğrencilerin çoğunluğunun tam gün ve yarım gün olmak üzere bir işte çalışmakta oldukları, yarıdan fazlasının sınıf tekrarı yaptıkları görülmüştür. Araştırmaya katılan öğrencilerin %75’i tv ders programlarını izlemediğini belirtirken, %33’ü izlememe nedeni olarak tv ders programlarının yayın zamanının uygun olmadığını belirtmiştirler. Tv ders programlarının öğrencilerin öğrenme seviyesine uygun olmadığı, ders programlarının süresinin konuları öğrenmek için yeterli olmadığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca, öğrencilerin çoğunluğunun çalışıyor olmaları, tv ders programlarını izlemelerini önemli ölçüde etkilemektedir. Tv ders programlarının yayın saatlerinin öğrencilerin çalışma saatlerine göre yeniden düzenlenmesi, programların süresinin artırılması, uzaktan eğitime tahsis edilecek bir tv istasyonunun kurulması, görsel öğelere yer verilmesi, geçmiş dönemlerde sınavlarda sorulan soru çözümlerinin yapılması, canlı tv ders programlarının sürekli hale getirilerek her derse ilişkin soru çözümü yapılması ve öğrencilerin katılımının sağlanması ile ilgili uzaktan eğitim yönetimi (Açıköğretim Fakültesi Dekanlığı)’nin yararlanmasına yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Distance learners’ evaluation of management within the context of tv course programs
Keywords: Uzaktan öğretim, eğitim yönetimi, TV ders programları.