Dünyada uzun süreli sağlık sigortası uygulamaları ve Türkiye için model önerisi - Kiliç, Ümit (My University, 2019)
Bu çalışmada, Dünya’da yaygın olarak kullanılan ancak Türkiye’de henüz uygulaması bulunmayan bir sigorta türü olan Uzun Süreli Sağlık Sigortası ele alınmıştır. Dünya genelinde yaşanan ekonomik, teknolojik ve sosyal değişimler sonucunda artan yaşlı nüfus oranı ile birlikte hızla büyüyen uzun süreli bakım ve sağlık hizmetleri ihtiyacı, yine yaşanan tüm bu değişimlerin başka bir sonucu olarak geleneksel ve aile içi bakım yöntemi ile karşılanamamaktadır.Bireylerin gerek yaşlılık gerekse hastalık ya da kaza sonucu ortaya çıkabilecek uzun süreli bakım ve tedavi ihtiyaçlarını teminat altına almak üzere Türkiye’de uygulanabilecek Uzun Süreli Sağlık Sigortası modelinin değerlendirildiği bu çalışma kapsamında, öncelikle sigorta, sağlık sigortası ve Dünya’daki Uzun Süreli Sağlık Sigortası uygulamaları açıklanmıştır. Çalışmanın sonucunda, Türkiye’de piyasaya sunulabilecek Uzun Süreli Sağlık Sigortası ürününde bulunabilecek özellikler, farklı teminatları içeren türler ve teminat kapsamı ile prim hesaplama, hasar kontrolü, pazarlama ve reasürans için çeşitli çözüm önerileri sunulmuştur.

This study deals with Long-Term Health Insurance, which is widely used in the world but not yet implemented in Turkey. Throughout the world, there has been a rapid rise in the need for long-term care and health services in consequence of the increasing rate of elderly population due to economic, technological and social changes; and it is not possible to meet this need with traditional and family care, which is another consequence of these changes.The study offers a Long-Term Health Insurance model that can be applied in Turkey to cover the long-term care and treatment needs of individuals that may arise incidental to old age, illness or accident; and to begin with, it primarily explains insurance, health insurance and Long-Term Health Insurance applications in the world. Consequently, this study presents the features, products with different coverages along with various solutions for premium calculation, damage control, marketing and reinsurance, all of which should be included in a Long-Term Health Insurance product to be offered to the market in Turkey.
Keywords: Health insurance; Long-Term Care Insurance; Long-Term Health Insurance; Sağlık sigortası; Sigorta; Turkey; Türkiye; Uzun Süreli Bakım Sigortası Insurance; Uzun Süreli Sağlık Sigortası