The use of populist rhetoric in Turkish foreign policy : A case study of the presidential speeches between 2017-2022 - Ergören, Muhammed Hüseyin (My University, 2023)
Bu çalışma, Türk dış politikasında önemli dönüşümlerin yaşandığı bir dönüm noktası olan 2017 yılından sonra Türk dış politikasında popülist bir dil kullanımının nedenlerini incelemektedir. Çalışmada temel araştırma sorusu olarak Popülist retorik 2017'den sonra Türk Dış Politikasında ne amaçla kullanılmıştır? sorusu ele alınmıştır. 2017 sonrası Türk dış politikasında kullanılan popülist söylem, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2017-2022 yılları arasındaki konuşmalarının nitel içerik analizi kullanılarak incelenmesiyle tespit edilmiştir. Konuşmaların incelenmesi ve kodlanması sonucunda çalışmada, popülist söylemde yerleşik düzen karşıtlığı retoriği, kitlelere hitap etme ve düşmanları ve dış tehditleri tanımlama olmak üzere üç ana tema ortaya konulmaktadır. Çalışma, 2017 sonrası Türk dış politikasını ise diplomatik angajmanlar, ittifaklar, askeri harcamalardaki değişimler ve seçimler gibi önemli siyasi olayları göz önünde bulundurarak değerlendirmektedir. Bu bağlamda 2017 sonrası Türk dış politikasında popülist retoriğin kullanımının, düşmanları ve dış tehditleri tanımlayarak daha güvenlik odaklı bir dış politikaya geçişi destekleme, yerleşik küresel düzene meydan okuyarak Türkiye'nin bölgesinde ve dünyadaki etkinliğini artırma ve kitlelere hitap ederek iç politikada iktidarı konsolide etme ihtiyacından kaynaklandığı sonucuna varılmaktadır. Bu çalışmanın bulgularına göre popülizm Türk dış politikasında önemli bir rol oynamaktadır. Halka hitap etmek, düşman tanımlaması ve düzen karşıtı söylemler kullanmak gibi popülist stratejilerin kullanılması, kamuoyunda yankı uyandıran, liderliği sağlamlaştıran ve politikalarına hem yurt içinde hem de yurt dışında destek toplamayı amaçlayan bir anlatı inşa etmektedir. Bu popülist stratejiler iç politikada güç pekiştirmesine ve dış politika uygulamalarının kolaylaşmasını desteklemektedir.

This study examines the reasons for the usage of populist rhetoric in Turkish Foreign Policy (TFP) after 2017, a turning point in which significant transformations took place in TFP. Research question of the study is Why is populist rhetoric used in TFP after 2017? The populist discourse used in TFP after 2017 was identified by analyzing the speeches of President Recep Tayyip Erdogan from 2017 to 2022 using qualitative content analysis. As a result of the examination and coding of the speeches, the study presents three main themes in populist discourse: anti-establishment rhetoric, appealing to people, and IEET. The study evaluates TFP after 2017 by considering important political events such as diplomatic engagements, alliances, changes in military spending, and elections. In this context, it concludes that the use of populist rhetoric in TFP after 2017 is to facilitate regional and global influence and consolidating power in domestic politics through identifying enemies, challenging the established global order, and appealing to people. According to the findings of this study, populism plays a major role in TFP. Usage of populist strategies such as appealing to the public, identifying enemies, and using anti-establishment rhetoric constructs a narrative that resonates with the public, solidifies his leadership, and seeks to garner support for his policies both domestically and internationally. These populist strategies help to consolidate power in domestic politics and facilitate foreign policy actions.
2017-2022 yılları arası cumhurbaşkanlığı konuşmalarında Türk dış politikasında popülist retoriğin kullanımı : Bir vaka çalışması
Keywords: Anti-establishment rhetoric; Appealing to people; Dış politika; Düşman Tanımlaması; Düzen Karşıtı Söylem; Foreign policy; Hitabet; Identifying Enemies; Kitlelere Seslenmek Populist Rhetoric; Popülist Retorik; Rhetoric; TFP; Türk Dış Politikası; Türkiye