Marka değerinin satın aldırma üzerindeki etkileri ve bir uygulama - Deneçli, Ceyda (My University, 2009)
ketim,Tüketiciler, Tüketici Satınalma Davranışı, Marka, Marka Değeri ÖZET MARKA DEĞERİNİN SATINALDIRMA ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ VE BİR UYGULAMA Piyasa şartlarının gün geçtikçe ağırlaşması marka yaratma ve marka değerinin önemini tartışılmaz hale getirmiştir. Marka, hem tüketiciler hem de işletmeler açısından ele alınması gereken bir konudur. Marka, işletmeler açısından bakıldığında rakipleri arasında avantajlı bir konuma geçmek , tüketiciler açısından bakıldığında ise sağladığı güvence,kalite, fikir verme vb. imtiyazlarla tüketiciyi koruma açısından önemi büyüktür. Bu çalışmada marka değerinin satın aldırma üzerindeki etkisi incelenmiştir. Tüketici yönünden psikolojik ve sosyolojik olarak ele alınmıştır. Firma açısından ise rekabet içinde ayrıştırıcı, tanımlayıcı olarak benimsenmiş ürünün/ hizmetin isimlendirilerek rekabete sunulması şeklinde ele alınmıştır. Tüketici, tüketim, satın alma davranışı, tüketici satın alma davranışını etkileyen faktörler, marka ve marka değeri ile ilgili teorik bilgiler verilmiştir. Araştırma kısmında ise anket yöntemi kullanılmıştır. Değerlendirme sonucunda markanın yaş,cinsiyet ve denek grubu ile ilişkisi incelenip denek grubunun markaya karşı bakış açısı tespit edilmiştir. Consumption, Consumers, Consumer Buying Behaviour, Brand , Brand Equity

THE AFFECTS OF BRAND EQUITY ON BUYING BEHAVIOUR AND AN APPLICATION The fact that market conditions are getting severe day by day makes the importance of creating brand and brand equity undenaible. Brand is a subject that needs to be handled both by businesses and consumers. For businesses, brand makes them advantegous over their rivals and for customers it provides guarantee, quality, giving an opinion and other priviliges. In this work, the affect of brand equity on buying is examined. For customers, it is viewed both in sociologic and psychologic aspects and for companies it is viewed as launching the distinguishing and defining product for the competition. Also, theoritic knowledge about consumers, consumption, buying behaviour, factors affecting consumer’s buying behaviour, brand and brand equity is provided. In resarch part, survey method is used. After evaluation, the relation between the brand, age, gender and the focus group is examined and the view of focus group about the brand is determined.
Keywords: Marka; Reklamcılık ve Tanıtım; Satın Alma; Satın Alma Davranışı; Tüketici Davranışı