Tek oyunculu bilgisayar oyunlarının kelime öğrenime etkisi - Erkuş, Ercan (My University, 2009)
KISA ÖZET Günümüz dünyası birçok teknolojik gelişmeye tanık olmaktadır ve bunların içinde Bilgisayar ve özellikle Internet en önemli iki icat olarak öne çıkmaktadır. Eğitim dünyası da bu gelişmelerden yararlanmaya başlamış ve özellikle bilgisayar destekli eğitim popülaritesini artırmıştır. Bu çalışma üniversite öğrencileri üzerinde tek oyunculu bilgisayar oyunlarının kelime öğrenimine etkisi olup olmadığını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışma aynı zamanda Orta-İleri

düzeyinde İngilizce eğitimi alan öğrencilerin bilgisayar oyunlarının kelime dağarcıklarını geliştirip geliştirmediği konusundaki fikirlerini öğrenmeyi de amaçlamaktadır. Araştırmaya Yıldız Teknik Üniversitesinin, kontrol grup olarak İleri İngilizce Okuma ve Yazma derslerini alan, denek grubu olarak da bu dersi almayan, değişik mühendislik sınıflarından seçilmiş 70 öğrencisi katılmıştır. Çalışma ile ilgili veriler, hazırlanmış sormacalar ve testler yardımıyla elde edilmiştir. Araştırma 2006-2007 eğitim yılının güz döneminde 15 hafta boyunca devam etmiş, ön anket ve ön test dönem başında Eylül ayında, son anket ve son test de Ocak ayında uygulanmıştır. Veri analizi için SPSS 12.0 kodlama sistemi (Miles ve Huberman, 1994) kullanılmıştır. Bu çalışmaya başlamadan önce, tek oyunculu bilgisayar oyunlarının kelime öğrenimine olumlu katkısı olduğu savlanmıştır. Ayrıca deneklerin bilgisayar oyunlarının kelime öğrenimlerine anlamlı katkıta bulunduğu ve kelime dağarcıklarını geliştirdirdiği yönünde fikir beyan etmeleri orta seviyede varsayımlar arasındadır. Araştıma sonunda verilerin incelenmesi ile, bilgisayar oyunlarının kelime öğrenimine amlamlı bir katkıda bulunmadığı, ancak öğrencilerin bilgisayar oyunlarının kelime dağarcıklarını geliştirmesi ile ilgili sorulan sormacalarda, bu konuda olumlu düşündükleri ortaya çıkmıştır. ABSTRACT Today witnesses many technological inventions. Internet and computer industry are two vital innovations among the others. Education has also got its share in which the use of multimedia tools such as a combination of audio and visual materials. This paper mainly investigates if the use of single-player computer games has positive effects on learning a new set of vocabulary. It also aims to get feedback from students at Upper-Intermediate level about their ideas whether computer games improve their vocabulary knowledge or not. The researsh has been conducted among 70 students randomly selected from different engineering departments, half of whom cover Advanced English 1 (Reading and Writing) lesson at Yıldız Technical University as the control group and half of whom do not as the experiment group. A qualitative method was used in which pre and post tests, and also introspective and retrospective questionnaires were applied. The research lasted 15 weeks in the Fall Term of 2006-2007 Academic Year, an introspective questionnaire and pre-test were given at the begining of the term in September, and a retrospective questionnaire and post-test were applied at the end of the term in January. Quatitatively, the pre and post-tests were evaluated using SPSS 12.0 program and pattern-coding (Miles and Huberman, 1994) was used to interpret the answers of the open-ended questions and to reach more well-grounded conclusions, qualitatively. At the begining of the study, it was estimated that single-player computer games have a meaningful effect on vocabulary learning. Furthermore, it was expected at a medium level that the subjects would think that computer games improve their vocabulary knowledge and have positive effcet on their vocabulary learning. At the end of the evaluation of the results, it has revealed that single-player computer games do not have a meaningful efficiency on vocabulary learning, however, the students think that single-player computer games have a positive effect on learning a new set of vocabulary.
Keywords: Oyun_Öğrenim ve Öğretim; Teknoloji_Eğitim; Yabancı Dil_Öğrenim ve Öğretim