Küçük Hanımefendi filmlerinde Batı sunumu - Boz, Hülya (My University, 2009)
Batılılaşma, Küçük Hanımefendi Filmleri ÖZET “KÜÇÜK HANIMEFENDİ” FİLMLERİNDE “BATI” SUNUMU Batılılaşma, son iki yüz yıllık tarihimize damgasını vuran bir olgudur. Her ideoloji bu olguyu kendine göre yorumlamış ve birçok araştırmacı da, batılılaşma tarihimizi dönemlere ayırıp incelemiştir. Batılılaşma tarihimiz Tanzimat ile başlayıp, Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemlerimizde de devam etmiştir. Hala günümüzde de Avrupa Birliği tartışmaları altında, batılılaşma olgusu tartışılmaya devam etmektedir. Toplumda yaşanan böylesi önemli bir değişimin, sinemamızda bir karşılığını bulmaması tabii ki düşünülemezdi. Bu çalışma ile batılılaşma anlayışımızı ve bu anlayışın sinemamıza bir yansıması olan Küçük Hanımefendi filmlerini açıklamaya çalıştık. Batılılaşmayı nasıl algıladığımızın en çarpıcı örneği olan bu filmlerde, Demokrat Parti dönemindeki Batı algısının izlerini sürmek mümkündür. Westernazation, Küçük Hanımefendi Movies

THE WEST PRESANTATION IN “KÜÇÜK HANIMEFENDİ” MOVIES (LITTLE LADY) Westernazation is a phenomenon which has earmarked in the last two centruies. Every ideology comments this phenomenon according to itself, and many resarchers analyzed about our westernazation history. Our westernazation history has started with administrative Reforms and was carried on in our Constitutionalism and Republic eras. On these days, westernazation phenomenon has been discussed based on the process of Europian Union entrance. An important variation that was experienced by our society, could not be reflected through Turkish cinema. In this study, we aim to explain our westernazation approach, and a reflection of Turkish cinema in Küçük Hanımefendi (Little Lady) movies. These movies, which are good examples of how we perceive, it is possible to trace western perception in Democrat Party.
Keywords: Beyaz Perde; Filmler; Sinema