Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda düzenlenen suçlar - Özderyol, Teknail (My University, 2006)
Bu çalışmamızda, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda düzenlenen suçlar incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmamız başlıca dört bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde, tarihi gelişimin yanı sıra eser kavramı ve eser türleri, ikinci bölümde, eser sahipliği ve eser sahiplerinin hakları ile bağlantılı haklar incelenmiştir. Çalışmamız her ne kadar ceza hukuku alanında yapılan bir çalışma ise de, bir yönü ile de özel hukuku ilgilendirmektedir. Zira, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu esas itibariyle özel hukuk alanını ilgilendiren bir kanundur. Bu nedenle, incelediğimiz suçların daha iyi anlaşılması için özel hukuku ilgilendiren açıklamaların da yer alması kaçınılmaz hal almıştır. Tezimizin üçüncü bölümünü ise, “Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda Düzenlenen Suçlar” oluşturmaktadır. Bu bölümde, FSEK m.71’de düzenlenen “eser sahibinin manevi haklarına tecavüz suçları”, m.72’de düzenlenen “eser sahibinin mali haklarına tecavüz suçları” ile m.73’de düzenlenen “diğer suçlar”, m.80’de düzenlenen “bağlantılı hak sahiplerinin haklarına tecavüz suçları” ile m.81’de düzenlenen “bandrol yükümlülüğüne aykırılık suçları” incelenmiştir. Bunun yanında, FSEK m.74’de düzenlenen özel iştirak hükümleri de bu bölümde “suçların özel görünüş biçimleri” başlığı altında incelenmiştir. Ayrıca FSEK Ek madde 4’de yer alan ve “eserler üzerindeki hak yönetim bilgileri aleyhine işlenen suçlar” ile “internet bilgi içerik sağlayıcıları tarafından işlenen suçlar” ve Ek madde 8’de yer alan “veri tabanları aleyhine işlenen suçlar” da bu bölümde incelenmiştir. Dördüncü ve son bölümde ise, FSEK’te düzenlenen suçların yargılama usulüne yer verilmiş, bu kapsamda soruşturma ve kovuşturma aşamalarında yapılan işlemler kısaca izah edilmeye çalışılmıştır. SOMMAIRE Le but de ce travail est apprécier « les infractions dispoées par La Loi relative à La Protection des œuvres Intellectuelles et Artistiques » (Loi Numéro :5846) . Notre travail a été divisé par quatre chapitres. Le premier chapitre a été destiné à l’appréciation de l’histoire de ces infractions. Les droits du propriétaire et la notion de propriétaire sont les sujets relevés dans le second chapitre. Le droit privé a été traité obligatoirement même si notre intitulé était plus proche au Droit Public. Dans notre troisième chapitre nous avons traité une série d’infractions dont leurs sources viennent de La Loi relative à La Protection des œuvres Intellectuelles et Artistiques (Loi Numéro :5846). Les dispositions de l’article 71 intitulé « La violation des droits moraux du propriétaire », de l’article 72 « La violation des droits économiques du propriétaire » et de l’article 73 « Autres infractions » ont été relevées dans le présent chapitre. Nous avons aussi traité les faits incriminés par l’article 80 et 81 qui prévoient les peines pour lesquels qui abusent les obligations du banderole. La complicité aux infractions ayant le caractere cité a été aussi élaboré dans notre travail. Dans le quatrième chapitre nous avons fait une approche vers l’aspect procédural de ces infractions englobent les formes des poursuites prévenues par la présente loi.
Keywords: Fikir Ve Sanat Eserleri Kanunu; Kamu Hukuku_Fikir Ve Sanat Eserleri Kanunu