Management of credit risk in the firms - Cabbar, Hasan Engin (My University, 2006)
Günümüzde, kredi hacmi oldukça yüksek bir seviyeye ulaşmış olup; kredi taleplerinin değerlendirilmesi için uzun süre ayrılması giderek zorlaşmaktadır. Geçtiğimiz yirmibeş sene zarfında finansal piyasalarda tarihsel gelişiminden çok daha fazla değişiklik gerçekleşmiştir. Kredi riski yönetimi, finansal kuruluşların karlılığı açısından oldukça önemli hale gelmiştir. Artan rekabet koşulları sonucunda, kredi analiz uzmanları, kredi talepleri ile ilgili kararlarını kısa süre zarfında oluşturmakla karşı karşıya kalmışlardır. Onbeş sene öncesine göre önemli ölçüde kısalan kredi değerlendirme süreci, firma kredibilitelerinin objektif olarak değerlendirilmesi için genel çıkarımlara ihtiyaç duyulmasına neden olmuştur. İşte bu noktada kredi risk modelleri ve kredi derecelendirme sistemleri firmaların daha doğru ve daha hızlı karar almalarına imkan vermiştir. Tezde, kredi risk yönetimi analiz edilmiş, Altman Z skor’a ve İstanbul Menkul Kıymetler’de işlem görmüş ve halen gören firmaların finansal oranlarının TCMB tarafından yayınlanmakta olan sektör ortalamaları ile karşılaştırılmasını temel alan bir kredi derecelendirme sistemi oluşturulmuştur. Bu derecelendirme sistemi ile hesaplanmış olan firma kredi dereceleri ile gelecekteki iflas olasılıkları incelenmiştir.

Today, the credit volume reached a very high level and it is difficult to allocate a very long period of time for the credit evaluation.The past twenty-five years bring some changes in capital markets than were introduced in the entire prior history. Risk management become important issue for the profitability of financial institutions. Due to the strong competition, credit analysts must evaluate credit demands in a short time. The duration of answer to a credit demand became shorter than the past 15 years. At this point, the judgement for the creditworthiness must be objective and based some specific arguments for each transaction; this situation created the need for the rating and credit modelling which gives the opportunity to the financial institutions to react faster and with the controllable criterias. In the thesis, the importance of credit risk management is analyzed and a rating system is built based on the Altman Z score and on the comparison of the financial ratios of the firms which are traded or were traded in İstanbul Stock Exchange, with sector averages published by the Central Bank of The Republic of Turkey. The possibility of forecast of bankruptcy is discussed according the credit ratings calculated by this rating system.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; İşletmeler_Risk Yönetimi; Kredi Riski Yönetimi