Bilgi yönetimi ve uygulamadan bir örnek - Yılmaz, Kemal Özkan (My University, 2001)
Bilgi, tecrübelerden, fikirlerden, sezgilerden, kişisel veya organisayonel katkılardan toplanan enformasyon ve verinin bireyde veya organizasyonda değer yaratacak hale gelmesi olarak tanımlanabilir. Bireye veya organizayona her türlü tecrübeyi kazandıracak, onlar arasında ilişki oluşturacak ve iş süreçlerine değer katacak her türlü faaliyet bilgidir. Yeni dünya, enformasyonun değer kazandığı, somut varlıkların yerini bilgi gibi soyut değerlerin aldığı dünyadır. Bilgi varlığı artık organizasyonlar için başarının temelidir. Bu başarı gerekliliği organizasyonları bilgi varlığı oluşturmak ve yönetmek olarak tanımlanan Bilgi Yönetimi kavramına götürmektedir. Şirketler rekabet avantajı sağlamak için, müşterilerinin taleplerine ve önerilerine anında cevap vermek, üretimini beklenen kalitede gerçekleştirmek, ürünlerini tüketicelere zamanında ulaştırmak zorundadır. Bilgi Yönetimi, oluşturduğu organizasyonel bilgi yapısıyla, kilit bilgi kaynaklarını korumakta, değişimi, esnekliği getirmekte ve verimlilik sağlamaktadır. Bilginin önemi son derece artarken onu kontrolsüzce yönetmeye çalışmak, bilgi verimsizliğine yol açmaya ve organizasyonel bilginin kaybedilmesine veya varolan bilginin zarar görmesine neden olur. Hızla değişen ve yeni çözümler gerektiren iş dünyasında bilginin etkili bir şekilde yönetilmesi için sistematik bir yaklaşım uygulanması gerekmektedir. Bu tezde işletmelerin bilgi yönetimi uygulama aşamalarını planlamaları, kendi iç yapıları ile bütünleştirmeleri ve etkin bir şekilde yararlanmaları amacıyla bilginin iyi bir şekilde tanımlanıp, organize edilmesine ve kullanılmasına imkan verecek bir bilgi yönetim modeli ele alınmaktadır.

Knowledge can be defined as the being of information and data which are collected from experiences, ideas, intuitions, contributions of an individual or an organization as a situation that will create a value at an individual or an organization. Every activity, which will give all kind of experiments to individual or organization, which will make a relationship between an organization and an individual, which will add value to business processes, is knowledge. In the new world, information gains more value, assets rapidly changes their condition. Any more, knowledge is base of success for organizations. This necessary of being success takes away organizations to Knowledge Management concept that describes as formatting and managing knowledge assets. ompanies have to reply their customers' orders, requests or suggests in time, produce good quality products, distribute to clients their products in time for taking competition advantages. Knowledge Management builds organizational knowledge structures, protects key knowledge sources, brings changes, creates flexible structures and improves productivity. While importance of knowledge is highly increasing, trying to manage knowledge with uncontrolled ways decreases knowledge productivity, loses organizational knowledge or damages an existing knowledge. It requires sophisticated approaches for managing knowledge effectively in a business world which changes rapidly and requires new solutions. In this thesis, a knowledge management model which defines, organizes, uses knowledge, is considered for planning implemention steps of knowledge management and integrating inside structures and to benefit effectively from them.
Keywords: Bilgi Yönetimi; Yönetim