Bisiklet sporunda farklı aynakol dişli türlerinin kassal aktivasyon ve performans değerleri üzerine etkisinin incelenmesi - Koçak, Fatih (My University, 2024)
Amaç: Çalışmada dairesel ve oval aynakol dişlilerinin bisiklet sporcularının kas aktivasyonu, güç çıktısı ve performans değerleri üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, sporcuların güç çıktısı ve performans verileri incelenerek, oval aynakol dişlilerinin bisiklet sporunda performansı ve güç dalgalanmalarını nasıl etkilediğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya orta düzeyde antrenmanlı 20 erkek bisiklet sporcusu katılmıştır. Katılımcılara sırasıyla; antropometrik ölçümler, EMG elektrot yerleştirilmesi, maksimal istemli izometrik kasılma (MİK) testi ve elektromiyografi (EMG) ölçümleri uygulanmıştır. Katılımcıların antropometrik ölçümleri alındıktan sonra EMG elektrotları yerleştirilmiş ardından MİK ölçümleri yapılmıştır. Sporcular dinlendirildikten sonra EMG testine başlanmıştır. EMG ölçümlerinde sporcular laboratuvar ortamında gerçek yarış bisikletine binerek pedal çevirmiştir. Ölçüm 1 dakika 200 watt, 1 dakika 250 watt ve 1 dakika 300 watt direnç olacak şekilde 3 kademe olarak ilerlemiştir. Katılımcılar rahat hissettikleri pedal devrinde (kadans) pedal çevirmiştir. Katılımcıların EMG ölçümleri oval ve dairesel aynakol yaprakları takılı olan aynı marka ve model 2 bisiklette ayrı ayrı yapılmıştır. İlk testin hangi aynakol yaprağı ile yapılacağı randomize olarak belirlenmiştir. Tüm veriler bilgisayara ve akıllı bisiklet bilgisayarına kaydedilmiştir. Bulgular: Yapılan ölçümler sonucunda katılımcıların EMG ölçümlerinde oval dairesel aynakol yapraklarında alınan verileri arasında EMG tepe genliğinde VM’de anlamlı artış görülürken diğer kaslarda anlamlı bir farklılık görülmemiştir. EMG ortama genlik verilerinde anlamlı fark görülmemiştir. Aynı şekilde testler esnasında kadans, kalp atım hızı ve güç çıktısı verilerinde de farklılık görülmemiştir. Sonuç: Sonuç olarak, yük artışıyla birlikte oval aynakol dişlisi kullanılırken güç dalgalanmalarında ve EMG tepe genliğinde bir artış trendi olduğu görülmüştür. Bu artış, optimize edilmiş kas aktivasyonu ve iyileştirilmiş pedal dengesi ile ilişkili olabilir. Ancak, bu etkilerin farklı bisiklet disiplinlerinde, farklı yoğunluklarda ve uzun süreli kullanımda nasıl değişeceğini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Objective: The aim of this study was to investigate the effects of circular and oval cranksets on muscle activation, power output and performance values of cycling athletes. In addition, by analyzing the power output and performance data of the athletes, it was aimed to examine how oval cranksets affect performance and power fluctuations in cycling. Materials and Methods: Twenty moderately trained male cycling athletes participated in the study. Anthropometric measurements, EMG electrode placement, maximal voluntary isometric contraction (MIIC) test and electromyography (EMG) measurements were performed respectively. After anthropometric measurements were taken, EMG electrodes were placed and then MIIC measurements were performed. After the athletes rested, the EMG test was started. In EMG measurements, athletes pedaled on a real racing bicycle in the laboratory environment. The measurement progressed in 3 stages as 1 minute 200 watts, 1 minute 250 watts and 1 minute 300 watts resistance. The participants pedaled at the pedal speed (cadence) at which they felt comfortable. EMG measurements of the participants were performed separately on 2 bicycles of the same brand and model with oval and circular cranksets. It was randomly determined with which crankset leaf the first test would be performed. All data were recorded on a computer and smart bike computer. Results: As a result of the measurements, there was a significant increase in the EMG peak amplitude of the participants in the EMG measurements taken in the oval circular crankset leaves, while no significant difference was observed in other muscles. There was no significant difference in EMG mean amplitude data. Likewise, there were no differences in cadence, heart rate and power output data during the tests. Conclusion: As a result, it was observed that there was an increasing trend in power fluctuations and EMG peak amplitude when using an oval chainring with increasing load. This increase may be associated with optimized muscle activation and improved pedal balance. However, further research is needed to understand how these effects will vary in different cycling disciplines, at different intensities and with prolonged use.
Investigation of the effect of different chainring types on muscular activation and performance values in cycling sport
Keywords: Beden eğitimi ve antrenman; bisiklet; Bisiklete binme; circular chainring; Cycling; dairesel aynakol dişlisi Electromyography; Elektromiyografi; oval aynakol dişlisi; oval chainring; Physical education and training