Problématique d’évaluation numérique en didactique de langue étrangère - Aycan, Ahmet (My University, 2019)
Yazma, temelinde dört alt beceriye ayrılan yabancı dil öğretiminin önemli bir bileşenidir. Hem öğrenen açısından geliştirilmesi hem de öğreten açısından değerlendirilmesi zor bir süreçtir. Bu süreçte öğretenlerin yazma süreçleri ve bu süreçlerde yapılan hatalar konusunda öğrenenlere farkındalık kazandırması beklenir. Gelişim aşamasındaki yazma becerilerine verilen dönütler ve düzeltmeler sistematik yapılırsa öğrenenlerin yazma becerileri gelişir ve hataların kalıcılığı önlenebilir. Özellikle 21. yüzyılın teknolojik alt yapısı düşünüldüğünde belki de yazma becerilerine verilebilecek en faydalı dönütün çevrimiçi ortamlar olduğu düşünülebilir. Bu bağlamda yazma becerileri ve yazma becerilerinin değerlendirilmesinde teknoloji bütünleşme sürecinin gerekli olduğu söylenebilir. Bu çalışmanın temel amacı dijital değerlendirme araçlarının ve detaylı dönüt verme modelinin yabancı dil olarak Fransızca eğitiminde öğrencilerin yazma becerilerini geliştirmeleri üzerindeki etkilerini incelemektir. Eylem araştırması modeline uygun olarak gerçekleştirilen bu araştırmada şu sorulara yanıt aranmıştır: Dijital değerlendirme araçlarının öğrencilerin Fransızca yazma becerilerini geliştirmeleri üzerindeki etkileri nelerdir? Dijital araçların değerlendirme sürecindeki rolü, katkıları, üstünlükleri ve sınırlılıkları nelerdir? Dijital değerlendirme ve detaylı dönüt verme modelinin yazma becerisinin geliştirilmesi sürecine etkileri nelerdir? Nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı bu çalışmanın evren ve örneklemini Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Fransızca Öğretmenliği nda İleri Okuma ve Yazma dersine kayıtlı 28 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada yazma becerisine yönelik ön test, son test ve öz değerlendirme ölçeği kullanılmış ve elde edilen verilerin çözümlemesi SPSS paket kullanılarak hem nicel hem de nitel bulgular şeklinde yorumlanmıştır. 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Döneminde gerçekleştirilen ve araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, dijital değerlendirme araçlarının ve detaylı dönüt verme modelinin öğrencilerin Fransızca yazma becerilerini geliştirmede istatistiksel olarak anlamlı katkılar ortaya çıkardığı görülmüştür. Öğrencilerin ön test ve son test ortalamalarının karşılaştırılması sonucunda P değeri, 000<,005 olarak hesaplanmış, bu değer deney grubunun lehine anlamlı bir sonuç ortaya çıktığını göstermiştir. Sonuç ve öneriler bölümünde ise çalışmada kullanılan dijital değerlendirme araçlarının geleneksel değerlendirme modeline kıyasla üstünlükleri, katkıları, faydaları ve sınırlılıkları üzerinde durularak Fransızca yazma becerisinin geliştirilmesi sürecinde seçenekli bir değerlendirme modelinin kullanılmasına yönelik öneriler sunulmuştur.

Writing is an important part of foreign language teaching, which is divided into four sub-skills. It is a difficult process to develop for the learner and to evaluate for the teacher. In this process, teachers are expected to raise awareness about the writing process in the field and the mistakes made. If feedback and corrections about the writing skill during development are systematically made, learners' writing skills develop and the fossilization of errors can be avoided. Especially, for the technological infrastructure of the 21st century, online environments can be considered as the most useful areas for writing. In this context, it can be said that the process of technology integration is essential for the evaluation of writing competence. The main objective of this study is to investigate the effects of digital evaluation tools and a detailed feedback model on the writing skills of students in French as a foreign language learning. This research, which was conducted in accordance with the action-research model, is aimed to answer the following questions: What are the effects of digital evaluation tools on the development of students' writing skills in French? What are the roles, contributions, benefits and limitations of digital tools in the evaluation process? What are the effects of digital evaluation and the detailed feedback model on the development of writing skills? The universe and sample of this study, in which qualitative and quantitative research methods are used together, is composed of 28 students enrolled in the Advanced Reading and Writing II course in the Department of French Language Education at Ondokuz Mayıs University. In the research, a pre-test, post-test and self-assessment of writing skills have been used and the analysis of the data obtained has interpreted in terms of the quantitative and qualitative results using the SPSS program. The conclusions of the spring semester of the 2018-2019 academic year and the research results obtained indicate that the digital assessment tools and detailed feedback from the model have made a statistically significant contribution to improving students' writing skills in French. Following the comparison of student averages before and after the tests, the value of p was calculated as follows: 000 <005, and this value shows a significant result in favour of the experimental group. The conclusion and suggestions section present the advantages, limitations and advantages of digital evaluation tools over the traditional assessment model, as well as suggestions for the use of an alternative assessment model in the process of developing writing skills in French.
Yabancı dil eğitiminde dijital değerlendirme sorunsalı
Keywords: Çalışma ve öğretim; Digital Evaluation; Dijital Değerlendirme; Dil ve diller; Dönüt; Education; Eğitim; Feedback; Foreign Language Teaching; Language and languages; Study and teaching; Yabancı Dil Eğitimi Writing Skills; Yazma Becerisi