Uluslararası iç denetim standartları çerçevesinde Türk bankacılık sisteminde iç denetim - Korkmaz, Yusuf (My University, 2013)
Uluslararası finans sektöründeki gelişmeler sonucu ulusal bankacılığımızda çeşitli gelişmeler olmuştur. Birçok hizmet kalemi gelişmiş ve daha farklı hizmet kalemleri ortaya çıkmıştır. Bu gelişmeler ile birlikte çeşitli yeni risk faktörleri ortaya çıkmış ve denetim uygulamalarına gereksinimler artmıştır. Denetim, bilgilerin doğruluğunun ve güvenirliğinin ölçümlenmesi anlamına gelmektedir. Yapılan işlemlerin doğruluğunu, süreçlerin doğru ve kurum politikası çerçevesinde yürütüldüğünü kontrol etmek için denetim birimine ihtiyaç duyulur. Denetim birimi kurumdaki en küçük işlemden en büyük işleme kadar tüm faaliyetleri incelemek ve kontrol etmek zorundadır. Ayrıca kurum içi faaliyetler ve bu faaliyetlerin yasal mevzuata uyumlu olup olmadığı iç denetim birimi tarafından denetlenerek üst yönetime raporlanır. Denetim faaliyetlerinin belirli bir düzen içerisinde ve belirli raporlama standartlarına göre yapılması zorunludur. Bu standartlar ile ilgili Uluslararası İç Denetim Standartları adı altında belirli kurallar belirlenmiş ve uluslararası alanda uygulanmaya başlanmıştır. Burada ki amaç bankacılık faaliyetlerine artı değer kazandırmak ve etkin bir denetim sağlayarak güven ortamının oluşturulmasıdır. Türkiye Bankacılık Sektörünün tarihi gelişimine bakıldığında bankacılık iç denetim faaliyetlerinin amaçlarının yıllara göre değiştiği görülmektedir. Ülkemizdeki ekonomik gelişmeler çerçevesinde gelişen bankacılık sektörü, faaliyetlerinin güvenirliğini arttırmak ve banka faaliyetlerine artı değer katmak için Uluslararası İç Denetim Standartlarına uygun bir denetim sistemi uygulamıştır. Bu sistemin uygulanabilirliğini kolaylaştırmak ve yasal mevzuatı meşru bir hale getirmek için 4389 sayılı Bankalar Kanunu, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ve Bankaların İç Sistemleri Hakkında BDDK yönetmeliği gibi kanun ve yönetmelikler çıkarılmıştır.

Developments in the international financial services industry results various developments in our national banking sector. Many services and activities in our national banking sector have emerged and developped by means of international finance sector develeopments . The emergency of these developments create new risk factors with a variety of increased requirements for control applications. Auditing means that measurement of the reliability and accuracy of the information . Auditing is needed and executed because of controlling the accuracy of the procedures and processes within the framework of an institution’s policy. The auditing department has to check all activities of the institution from the smallest to the largest procedure. In addition to this, all in-house activities and whether these activities are compatible with the statutory are reported to senior management by internal audit . Controlling activities must be in a specific order and made according to the specific reporting requirements . These requirements are designated regarding some specific rules, under the name of International Internal Audit Standards, and started to be implemented in the international arena . The purpose of that standardization is to give added value and effective supervision of banking activities and the creation of trust in banking activities. As far as the historical development of the banking sector in Turkey is concerned, we see that the objectives of internal auditing activities seems to have changed over the years. With the advent of economical developments in Turkey, the banking sector has also changed their processes and activities. So as to compliy with the International Internal Audit Standards, Turkish Government also has implemented a control system which increases the reliability of banking activities and add value to the activities of banking sector. In order to facilitate the applicability of this system, Turkish Government makes a legitimate legal framework which is called Banking Law No. 4389 , No. 5411, BRSA Banking Law and Regulation on Internal Systems of Banks.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Denetim, İç; Para Yönetimi; Türkiye; Uluslararası Ticaret