Faaliyet tabanlı bütçeleme ve bir tekstil firmasında uygulaması - Doğan, Saime (My University, 2016)
FAALİYET TABANLI BÜTÇELEME VE BİR TEKSTİL FİRMASINDA UYGULAMASI Son yıllarda yaşanan küresel rekabet, ekonomik ve teknolojik gelişmeler işletmelerde ileri üretim ortamlarının oluşmasına neden olmuştur. İleri üretim ortamlarında büyük oranda otomasyona geçilmesi, genel üretim maliyetlerinin maliyet unsurları içerisindeki payını arttırmış, planlama ve kontrolüne daha fazla gereksinim duyulmuştur. Bu gereksinimden yola çıkılarak maliyet ve yönetim muhasebesi alanında yeni yöntem ve teknik arayışlarına girilmiştir. Bu arayışlar sonucunda geliştirilen yöntemlerden biri de faaliyet tabanlı yaklaşımlardır. Faaliyet tabanlı yaklaşımlar, işletme kaynaklarının planlanması ve kontrolü amacıyla kullanıldığında faaliyet tabanlı bütçeleme olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada faaliyet tabanlı bütçeleme kavramı üzerinde durulmuş ve bir işletmede uygulanması yoluyla geleneksel bütçeleme ile karşılaştırılması yapılmıştır. İşletmelere planlama ve kontrol alanında önemli faydaları olan geleneksel bütçelerin teknolojik gelişmeler sonucunda ortaya çıkan ileri üretim ortamlarında bu faydaları devam ettirmeleri oldukça güçleşmiştir. Bu bağlamda, geleneksel bütçelemenin eksikliklerini gidermek amacıyla geliştirilen faaliyet tabanlı bütçeleme yöntemi ile işletme kaynakları faaliyetler bazında bütçelenmek suretiyle, kaynakların en etkin ve verimli kullanımı sağlanmıştır. Faaliyet Tabanlı Maliyetleme, Faaliyet Tabanlı Yönetim, Faaliyet Tabanlı Bütçeleme

ACTIVITY BASED BUDGETING AND AN APPLICATION IN A TEXTILE FIRM In recent years, global competition, economic and technological developments have led to the formation of the advanced production environment for the business world. By the transition to the automation in the advanced production environment, the share of the general production costs increased, planning and controlling of these costs are needed much more than the past. Starting from these reqirements, new techniques and methods were searched in the field of cost and managagerial accounting. One of the new methods were developed is activity based approaches. Activity based approaches when used in order to control and plan the organization’ s recourses, it is called as activity based budgeting. Activity based budgeting is focused in this study and by applying in a company it is compared with the traditional budgeting application. There are many benefits of the traditional budgeting for businesses in the means of planning and controlling. But it is so difficult to continue these benefits after the advanced production environment was placed. In this regard, via the activity based budgeting system that was developed to overcome the shortcomings of the traditional budgeting system, the resorces of the company will be budgeted on the basis of the activities thus, the resources will be used more efficient and effectively. Activity Based Costing, Activity Based Management, Activity Based Budgeting
Keywords: Bütçeleme; Faaliyet tabanlı bütçeleme; Maliyetleme; Muhasebe; Yönetim