Bilim Tarihi Tutum Ölçeği: Geliştirilmesi, Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması - DENİZ, LEVENT; İREZ, OSMAN SERHAT (My University, 2020)
Bu çalışmanın amacı öğretmen adaylarının bilim tarihine ve bilim tarihini derslerinde kullanmalarına yönelik tutumlarını ortaya çıkaracak bir ölçek geliştirmektir. Bu amaç doğrultusunda ilgili alan yazın taranarak madde havuzu oluşturulmuş ve bu madde havuzunda yer alan maddelerin kapsam geçerliğinin sağlanması için uzman görüşüne başvurulmuştur. Araştırma, geliştirilen ölçeğin ön formu ve son formu olmak üzere iki ayrı örneklem üzerinde uygulanmıştır. Ölçeğin ön formu 183 öğretmen adayına uygulanmıştır. Ölçeğin ön formunun yapı geçerliği için Açımlayıcı Faktör Analizi yapılmıştır. Ölçeğin güvenirliğine ilişkin Cronbach alfa iç tutarlık katsayısına bakılmış, üst %27 ile alt %27 grupların madde ortalamaları arasındaki farkların anlamlılığı incelenmiş ve faktörler arasında anlamlı bir ilişki bulunup bulunmadığını belirlemek amacıyla Pearson çarpım moment korelasyonları hesaplanmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında geliştirilen ölçeğin son formu 113 öğretmen adayına uygulanmış ve elde edilen verilerle yapı geçerliği için Doğrulayıcı Faktör Analizi yapılmış; güvenirlik çalışması için Cronbach alfa iç tutarlık katsayısı, faktörler arasında anlamlı bir ilişki bulunup bulunmadığını belirlemek amacıyla da Pearson çarpım moment korelasyonları hesaplanmıştır. İki aşamalı gerçekleştirilen bu ölçek geliştirme çalışmasının sonucunda beşli likert tipte, 29 maddeden oluşan ve 3 faktörlü Bilim Tarihi Tutum Ölçeği geliştirilmiştir. Ölçeğin geneli için Cronbach alfa iç tutarlık katsayısı 0.95; Bilim Tarihi Yönteminin Öğrenmeye Katkısı (Faktör 1) için 0.93, Bilim Tarihi İlgi (Faktör 2) için 0.92 ve Bir Öğretim Yöntemi Olarak Bilim Tarihi (Faktör 3) için 0.85 olarak hesaplanmıştır. Tüm analizler sonucunda Bilim Tarihi Tutum Ölçeği’nin öğretmen adaylarının bilim tarihine ve bilim tarihini derslerinde kullanmalarına yönelik tutumlarının ortaya çıkarılmasında kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu saptanmıştır.

The aim of this study is to develop a valid and _x000D_ reliable scale to identify attitudes of teacher candidates _x000D_ towards the history of science and using the history of science _x000D_ as a teaching method in their classes. For this purpose, the _x000D_ related field literature was searched and item pool was _x000D_ created. Following that, items in the item pool were sent to _x000D_ five experts to ensure the content validity. The pre-form and _x000D_ final-form of the developed scale were administered two _x000D_ different samples. The pre-form of the scale was _x000D_ administered to 183 pre-service teachers. The construct _x000D_ validity of the pre-form of the scale was examined with _x000D_ Exploratory Factor Analysis. Additionally, Cronbach alpha _x000D_ correlation coefficients, t-tests between items’ means of _x000D_ upper 27%-lower 27% points and Pearson product moment _x000D_ correlations were calculated. The second stage of the study _x000D_ was carried out with 113 pre-service teachers in order to _x000D_ perform the confirmatory factor analysis of the final form of _x000D_ the scale. The construct validity of the final form of the scale _x000D_ was examined through Confirmatory Factor Analysis and the _x000D_ reliability was calculated through Cronbach alpha correlation _x000D_ coefficients and Pearson product moment correlations. As a _x000D_ result, the History of Science Attitude Scale, a 5-point Likert?type attitude scale consisted of three subscales with 29 items _x000D_ was developed. Cronbach alpha coefficient of the whole scale _x000D_ is 0,95. Internal consistency coefficients for the sub-scales _x000D_ varied between 0,85 and 0,93 and found to be within _x000D_ admissible limits. In the light of the results, it could be argued _x000D_ that the History of Science Attitude Scale is valid and reliable _x000D_ instrument and can be used in identifying attitudes of teacher _x000D_ candidates towards the history of science and using the _x000D_ history of science as a teaching method in their classes.
History Of Science Attitude Scale: The Development, Validation And Reliability Study