Filo seçim problemlerine optimizasyon teknikleri ile yaklaşım - Çiçek, Hülya (My University, 2013)
Günümüzde havacılık sektöründeki rekabet, havayolu şirketlerinin artmasıyla daha da artmış ve bu durum şirketlere müşterilerin taleplerini optimum oranda karşılarken aynı anda kar ve maliyet dengesini korumak adına zor bir konu olan filo seçimlerinde daha stratejik davranmaya sevk etmiştir. Filo seçim problemlerine optimizasyon teknikleriyle yaklaşım başlıklı bu çalışmada, havayolu şirketlerinin uçtuğu noktalara kar, maliyet ve müşteri memnuniyeti açısından optimum eşleşmeyi sağlayacak uygun filonun seçimi amaçlanmaktadır. Çalışmada öncelikle konu hakkında günümüze kadar yapılmış olan çalışmalar incelenecek daha sonra bu çalışmalar doğrultusunda örnek bir uygulama gerçekleştirilecektir. Bu uygulamada, önce bir kalkış ve varış noktası belirlenecek ve bu noktaya uçabilecek özellikteki üç filo olan Airbus 330, Boeing 737-800 ve Airbus 321 uçaklarının yolcu kapasitesi, yakıt tüketimi, ekip maliyeti, kargo kapasitesi ve konfor gibi belli kriterler altında karşılaştırılmaları sağlanacaktır. Bu kriterler için konusunda uzman beş farklı kişiden değerlendirmeler alınacak ve bir çoklu karar verme tekniği olan Analitik Hiyerarşi Yöntemi (AHP) ile havayolu şirketine optimum müşteri memnuniyeti ve karı sağlayacak filo tipine karar verilmeye çalışılacaktır. Uygulamada bir karar verme olan Expert Choice’dan yararlanılacak ve tutarlılık analizi altında seçilen route için en uygun filonun hangisi olduğunun değerlendirilmesi yapılacaktır. Analitik Hiyerarşi Yöntemi, Boeing, Airbus, Havayolu, Optimizasyon, Karar Verme

Nowadays, competition in the aviation sector has became tough due to the increasing number of airway companies. As a result, companies tend to respond to customer requests more strategically and proactively to take care of choice of fleet assignments in order to keep profit and costs in balance. The aim of this study is analyzing choice of the best fleet assignments for airway companies in order to optimise profit, cost and customer satisfaction. Previous research will be analyzed with an applicable study of inbound and outbound destinations.Each will be defined followed by a comparison of the Airbus 330-300, Boeing 737-800 and Airbus 321 in terms of passenger capacity,fuel consumption,crew cost,cargo capacity,comfort etc. Five specialists will be interviewed and through the use of the Analytical Hierarchy Process, optimum fleet assignment will be determined for airway companies. In this study, one of the decision making program tools ’’ Expert Choice’’ will be used and optimized fleet assignment will be evaluated for chosen route. Key words: Fleet Assignment, Analytical Hierarchy Process, Boeing, Airbus, Airways, Optimization, Desicion Making
Keywords: Karar Verme; Müşteri Hizmetleri; Müşteri İlişkileri