An alternative option strategy “volatility hunter” - Özcan, Ahmet (My University, 2007)
Son 10 yıldan uzun bir süredir yaşadığımız ekonomik krizlerden edindiğimiz deneyimlere dayanarak; Türkiye’deki piyasaların temel ihtiyaçlarından birinin, kişi ve şirketleri döviz kurlarındaki dalgalanmalardan koruyacak finansal araçlar geliştirmek olduğunu söyleyebiliriz. Bu konu, döviz kurlarındaki yeni bir dalgalanma ile tekrar son günlerin en önemli başlıklarından biri oldu ve konu ile ilgili yorumlar, özellikle de yüksek miktarda döviz borcu ve cari açığı bulunan reel sektör nedeniyle, haber başlıklarında yerini aldı. Söz konusu ihtiyaç ve döviz piyasasının stabilizasyonu ve kuvvetlendirilmesi gereksinimi çok açık ve gerekli görünüyor. Bu çalışmanın amacı, piyasa oyuncularını dalgalı piyasalarda “döviz kuru dalgalanmaları”ndan kazanç sağlaması için alternatif bir finansal strateji test etmektir. Söz konusu alternatif strateji, her biri ayrı ayrı YTL ve USD paritesindeki dalgalanmalar üzerine oynayan Rabbit, Duck ve Deer olarak tanımlanmış 3 versiyonlu bir opsiyon alım-satım stratejisi olup, “ The Volatility Hunter” olarak adlandırılmıştır. Versiyonlar, farklı risk alma profillerine göre geliştirilmiş olup kayıp ve kar oranları Rabbit’ten Deer’a doğru artmaktadır. Global finansal piyasalarda yaşanan son iki kriz (Mayıs 2006 & Ağustos 2007) piyasa dengesi için gelişmiş finansal araçların gerekliliğini bir kez daha göstermiştir. İstikrarlı bir ekonominin ve finans piyasasının oluşabilmesi için, daha gelişmiş ve uluslararası alanda kullanılan finansal araçların en kısa zamanda piyasalarımızda yerlerini alması ve devletin, finans piyasasının uluslararası bir oyuncu olacak şekilde gelişebilmesi ve kuvvetlenmesini sağlayacak desteği vermesi gerekmektedir. Ve akademisyenlerin de uluslararası piyasalarda kullanılan finansal araçlarını Türkiye’de kullanımı ile ilgili çalışmalarda bulunarak bu sürece destek vermeleri gerekir.

Based upon the experience that we have gained in more than a decade with the financial crisis; one of the essential need of the Turkish markets is to have financial tools which protects the companies and the people from exchange rate fluctuations. The issue has become again a hot topic recently as there could emerge another exchange rate fluctuation, comments are in highlights due to high volume credits of especially reel sector in foreign currency and current account deficit. Need is very obvious and to stabilize & deepen the currency market seems very essential. The purpose of this study is to test an alternative financial strategy that provides market subjects to gain from exchange rate volatility in volatile market. The alternative financial strategy is an option trading strategy “ The Volatility Hunter ” with three versions; Rabbit, Duck and Deer all bet on the volatility of Turkish Lira and Dollar parity. Versions are produced for different risk taking behaviors and loss or profit goes up from Rabbit to Deer. The last two global crises (May 2006 & August 2007) in financial markets that lived have shown one more time the necessity of having developed financial tools for equilibrium in market. To have a stabilized economy and financial markets; more complicated and internationally used financial tools should take their seats in our markets in short-term and government should support and encourage this improvement to be an international competitor, to deepen our financial markets. And to support this process, academicians should study on Turkish markets cases of internationally used financial tools.
Keywords: Finans; Muhasebe