Dıscrete-tıme ımplementatıon of harmonıc control arrays method - Çelebi, Mehmet Fatih (My University, 2017)
HARMONİK DENETİM DİZİLERİ YÖNTEMİNİN AYRIK ZAMAN UYGULAMASIHarmonik Denetim Dizileri, tekrar eden referanslı veya/ ve bozunumlu sistemlerde hata işaretini en aza indirmek için denetim (kontrol) işaretinin Fourier serisi açılımı bileşenlerini (yani harmonik bileşenlerini) düzenleme yoluyla çalışan bir yöntemdir. Yöntem üç aşamadan oluşmaktadır:Harmonik Dağıtıcı adı verilen ilk aşamada, hata (girdi) işareti daha önce belirlenen bir sayıdaki harmonik bileşenlerine dönüştürülür ve bu aşama bittikten sonra hata işaretinin harmonik bileşenlerinden oluşan bir vektör elde edilir.İkinci aşamada, istenilen bir denetim yöntemi her bir harmonik bileşene ayrı ayrı uygulanır ve denetim işaretinin harmonik bileşenlerinden oluşan bir vektör hesaplanır.Harmonik Toparlayıcı adı verilen son aşamada ise, denetim işaretinin harmonik bileşenleri vektörü yekpare bir denetim işareti oluşturacak şekilde bir araya getirilir (yani ters dönüşüm uygulanır).Denetim hesaplarından sonra, denetim işareti tesise/ yüke uygun bir şekilde uygulanır.Bu tez çalışmasında denetim birimi olarak bir mikrodenetleyici kullanılarak Harmonik Denetim Dizileri yönteminin ayrık zamanlı olarak uygulanması üzerine yapılan çeşitli deneyler sunulmuş, kullanılan malzemeler tanıtılmış, sonuçlar verilmiş ve bu sonuçlar üzerine yorumlar yapılmıştır. Farklı deney düzenekleri için bir direnç ve bir kondansatörden oluşan basit bir alçak geçiren süzgeç devresi, doğrusal olmayan bir elektronik devre, hem soğutma hem de ısıtma yapabilen, alüminyum soğutucu ve fanıyla beraber bir termoelektrik soğutucu kontrol edilmiş ve sistemlere farklı periyodik gerilim ve sıcaklık işaretleri uygulanmıştır.

DISCRETE-TIME IMPLEMENTATION OF HARMONIC CONTROL ARRAYSThe method of Harmonic Control Arrays is based on adjusting the Fourier series representation components (i.e. harmonic components) of the control signal for minimizing the error signal for repetitive referenced or/ and disturbed systems. This method consists of three stages:In the first stage, named Harmonic Disperser, the error (or input) signal is transformed into its previously determined number of harmonic components and after this stage completes, a vector of harmonic components of the error signal is obtained.In the second stage, selected control type is applied to each harmonic component and a vector of harmonic components of the control signals is calculated.In the final stage, named Harmonic Assembler, the vector of control signals are reconstructed (i.e. inverse transformed) into a single complete control signal.After the control calculations, the control signal can be applied to the plant in an eligible way.In this thesis study several sets of experimental studies of discrete-time implementation of Harmonic Control Arrays with a microcontroller as the control unit has been represented, materials used are introduced, and the results and some comments about them have been provided. A low-pass filter consisting of a resistor and a capacitor, a nonlinear electronic circuit, and a thermoelectric system that can both heat up and cool down with its aluminum fins and a fan have been chosen as the plants for different experimental examples, and different periodic voltage and temperature reference signals have been applied on them for testing the method.
Keywords: Elektrik, Mühendislik; Elektronik, Mühendislik; HARMONİK DENETİM DİZİLERİDOĞRUSAL OLMAYAN KONTROLSAYISAL İŞARET İŞLEME HARMONIC CONTROL ARRAYSNONLINEAR CONTROLDIGITAL SIGNAL PROCESSING; Kontrol sistemleri