Azerbaycan muhasebe sisteminin Türk muhasebe sistemi ile karşılaştırılması - Karagözov, Zaur (My University, 2003)
AZERBAYCAN MUHASEBE SİSTEMİNİN TÜRK MUHASEBE SİSTEMİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI Muhasebe ticari hayatın lisanı olarak da tanımlanmaktadır. Günlük hayatta Azerbaycan Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyetinde aynı lisanın konuşulduğu bilinmektedir. Bu tez çalışmasında Azerbaycan ve Türk Muhasebe Sistemleri araştırılarak benzerlik ve farklılık arzeden yönleri incelenmeye çalışılmıştır. Bu iki ülkede ticari hayatta ne ölçüde aynı lisanın konuşulduğu incelenmiştir. Serbest piyasa ekonomisine geçiş dönemini tamamlamakta olan Azerbaycan'da Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra yeniden yapılandırılan muhasebe sisteminin ekonomik gerçekleri yansıtmadaki etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma toplam altı bölümden oluşmaktadır. Giriş niteliği taşıyan birinci bölümden sonra, ikinci bölümde muhasebenin tanımı ve tarihsel gelişimine yer verilmekte, Türk Muhasebe Sistemi muhasebe belge düzeni, kayıt düzeni ve mali tabloların düzenlenmesi açısından açısından incelenerek, T.C. Maliye Bakanlığı Tekdüzen Hesap Planı ana hesap grupları itibariyle ele alınmaktadir. Üçüncü bölümde Azerbaycan'da muhasebenin tarihsel gelişimi incelendikten sonra Azerbaycan Muhasebe Sistemi, belge düzeni, kayıt düzeni, mali tabloların düzenlenmesi yönünden araştırılarak, Azerbaycan Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı Muhasebe Hesap Planı ana hesap grupları ve bu gruplarda yer alan hesaplar itibariyle ele alınmaktadır. Dördüncü bölümde Azerbaycan ve Türk Muhasebe Sistemlerinin benzerlik ve farklılkık yönünden karşılaştırması yapılmaktadır. Muhasebe sistemleri muhasebe belge düzeni, kayıt düzeni, mali tablolaların düzenlenmesi ve hesap planı açısından araştırılmaktadır. Çalışmanın beşinci bölümünde sonuç yer almaktadır.

COMPARANCE OF AZERBAİJAN ACCOUNTİNG SYSTEM WİTH TURKİSH ACCOUNTİNG SYSTEM Accounting can be defined as a tool for decision making which provides to relevant persons an information. After brokening up Soviet Union Azerbaijan has gained an independence and in a new republic has been aimed to make changes in accounting system according to market economy. With this study Azerbaijan accounting system has been examined from four angles of visions: Accounting documents, accounting books, account plans and financial statements. Azerbaijan accounting system has been compared with Turkish accounting system. Mentioned accounting systems has similar accounting documents and accounting books order. However, account plans and financial statement organazing has different characteristics in this countries.
Keywords: Muhasebe; Yönetim ve yardımcı hizmetler