Annelerin Çalışmasına Yönelik Tutum Ölçeği:Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Amaç: Bu çalışmada çalışan annelere yönelik tutumların değerlendirmek için ölçek geliştirilmesi amaçlanmıştır. ( Sakarya Tıp Dergisi 2017, 7(3):138-144) Yöntem: Sosyokültürel özellikleri farklı 416 kişiden oluşan bir örneklem ile çalışıldı. Amaca uygun hazırlanan maddeler için kapsam geçerliliği, yapı geçerliliği ve iç tutarlılık değerlendirmeleri yapıldı. Bulgular: Araştırma için başlangıçta 36 maddelik 5li likert tip ölçek hazırlandı. Uzman görüşü ve ileri istatistik analizler ile ölçeğe 21 madde ile son hali verildi. Bu hali ile ölçek değerlendirildiğinde 4 faktörlü ve örneklemin %52.32sini açıklayan bir sonuç elde edildi. Cronbac alfha değeri 0.844 olarak tespit edildi. Sonuç: Çalışan annelere yönelik tutum ölçeği geçerli ve güvenilir bir ölçek olarak kabul edilebilir.

Objective: The purpose of this study is to develop a valid scale that can be used to evaluate attitudes toward working mothers.( Sakarya Med J 2017, 7(3):136-144 ) Method: The sample of this study consisted of 416 individuals with different socio-cultural characteristics. Content validity, construct validity and internal consistency evaluations were carried out for appropriately prepared items. Results: Initially a 5-point likert-type scale with 36 items was prepared for the study. Expert opinion and advanced statistical analyzes were used and than scale was finalized with 21 items. When the scale was evaluated with this state, a result which had 4 factors and covered 52.32% of the sample was obtained. The Cronbach's alpha value was calculated as 0.844. Conclusion: The resulted measurement scale demonstrates acceptable reliability and validity.
Keywords: Psikoloji