Mide adenokarsinomlarında kanser kök hücre işaretçileri olan cd44, aldh-1 ve lgr5’in klinikopatolojik değişkenler ile ilişkisi, sağkalıma etkisi ve mide karsinogenezindeki rolü - Ayancı, Gülçiçek Kardaş (My University, 2014)
Kanser kök hücre teorisine göre, tümörü oluşturan neoplastik hücreler kendi ken-dini yenileyebilen kök hücrelerden köken alır. Kanser kök hücre belirteçlerinden CD44, en eski ve en iyi bilinenidir. Lgr5, ise gastrointestinal sistemde yeni tanım-lanmıştır. Amacımız; mide adenokarsinomlarında kök hücrelerin, dağılımını, kli-nikopatolojik değişkenlerle ilişkisini, sağkalım üzerine etkisini incelemek ve karsi-nogenez sürecindeki rolünü araştırmaktır. Çalışma kapsamına MÜTF Pendik EAH’de 2012 ve 2013 yıllarında adeno-karsinom tanısı almış 153 gastrektomi olgusu alınmıştır. İncelenen klinikopatolo-jik parametreler; yaş, cinsiyet, tümör lokalizasyonu, histolojik tip, derece, evre, lenfovasküler/ perinöral invazyon ve stromal yanıt'tır. Olgulara uygulanan CD44, ALDH-1 ve Lgr5 immunohistokimyası tümör ve tümör çevresi dokularda değer-lendirilmiştir. CD44; intestinal fenotip, lenfovasküler invazyon ve stromal yanıt; ALDH-1 proksimal yerleşim, düşük derece ve perinodal invazyon; Lgr5 ise düşük derece, düşük evre ve artmış sağkalım ile ilişkili bulunmuştur. Karsinogenez sürecinde Lgr5’in boyanma şiddetinde artış gözlenmiştir. Çalışmamızda, her üç belirtecin birbirinden farklı kök hücre gruplarını be-lirlediği saptanmıştır. CD44’ün kötü prognostik değişkenler ile ilişkisi; işaret ettiği hücrelerin kanser kök hücresi olabileceğini ve tedaviyi yönlendirebileceğini ortaya koymaktadır. ALDH-1 pozitifliğinin proksimal mide tümörlerinde görülmesi, bu işaretçinin ayrı bir kanser kök hücre popülasyonunu temsil ediyor olabileceğini düşündürmüştür. Karsinogenez sürecinde, Lgr5 boyanma şiddetinin giderek artışı, pozitif boyanan hücrelerin bazalden luminal yüzeye doğru yer değiştirmesi, kanser dokularındaki Lgr5 immunekspresyonun özellikle düşük evre, düşük derece olgu-larda görülmesi ve artmış sağkalımla ilişkisi; Lgr5’in kanser kök hücresinden çok normal doku kök hücresini işaret edebileceğini göstermiştir.
Keywords: Kanser; Mide; Tıp