Süt dişlerinde formokrezol, ferrik sülfat ve hyaluronik asit jel pulpa ampütasyonlarının klinik ve rdayolojik değerlendirilmesi - İldeş, Gökçe Çiçek (My University, 2021)
Amaç: Pulpa ampütasyonu süt dişlerinin endodontik tedavi uygulamalarında sıklıkla tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Literatür incelendiğinde ideal ampütasyon materyalinin henüz bulunamadığı ve hala araştırılmakta olduğu gözlenmektedir. Bu randomize klinik çalışmada ampütasyon tedavisinde kullanılacak olan Hyaluronik asit (HA) materyalinin tedavideki etkinliğinin ölçülmesi ve kontrol grubu olarak belirlenen formokrezol (FK) ve ferrik sülfat (FS) ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışma Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti tedavileri için başvuran 47 çocuğun (28 kız, 19 erkek, yaş 5-9) 136 süt dişinde gerçekleştirilmiştir. Süt azı dişleri rastgele HA, FK ve FS gruplarına ayrılmıştır. 12 ay süre ile klinik ve radyolojik olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Klinik başarı yüzdeleri 12 ay sonunda FK (%77,5), FS (%86,8) ve HA (%87,5) olarak bulunmuştur ve gruplar arasında istatistiksel anlamlı bir fark bulunmamaktadır (p>0,05). Radyolojik başarı yüzdeleri 12 ay sonunda FK (%57,6), FS (%68,8) ve HA (%57,9) olarak bulunmuştur ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamaktadır (p>0,05). Sonuç: Randomize klinik çalışmamızın sonuçları incelendiğinde HA' nın süt azı dişlerinin ampütasyon tedavisinde umut verici bir materyal olduğu gösterilmiştir. Bununla birlikte, HA materyalini iyileştirmek ve başarısını artırmak için daha fazla klinik ve histolojik çalışmaya ihtiyaç vardır.

Objective: Pulpotomy is the most widely used endodontic technique in the primary dentition. There are conflicting results about the pulpotomy agents and techniques in the literature and as novel materials become available, such an ideal pulp dressing material is still under investigation. This randomized clinical trial aimed to evaluate the clinical and radiographic success of Hyaluronic Acid (HA) pulpotomy of human primary molars and to compare with pulpotomy treatments with Formocresol (FC) and Ferric Sulfate (FS). Material and methods: The study was initially carried out on 136 primary molars of 47 children, (28 girls, 19 boys, aged between 5 and 9), who applied to the Pediatric Dentistry Department at Marmara University, Istanbul, Turkey. Before the treatment, 136 primary molars were randomly distributed to three groups: 1-Formocresol group (FC), 2-Ferric sulphate group (FS) and 3-Hyaluronic acid group (HA). Treatment was followed up clinically and radiographically for 12 months. Results: FC, FS and HA were 77,5%, 86,8% and 87,5% clinically successful at the end of 12 months and the difference was not the statistically significant (p>0,05). Radiographic success of FC, FS and HA groups were 57,6%, 68,8%, 57,9% respectively at the 12th month and lower than clinical success but the difference was not statistically significant (p>0,05). Conclusion: The results of our randomized clinical study shows that HA is a promising pulpotomy medicament in the pulpotomy of primary molars. However, further clinical and histological studies are needed to improve the HA material and increase its success.
Keywords: Çocuk diş Hekimliği; Diş hastalıkları; ferric sulphate; ferrik sülfat Pulpotomy; formocresol; formokrezol; hyaluronic acid; hyaluronik asit; Pediatric dentistry; Pulpotomi; Tooth diseases