Farklı periodontitis tiplerinden izole edilen enterococcus faecalis suşlarında vankomisin direnç geninin araştırılması - Genç, Beyza Olukpınar (My University, 2018)
Amaç: Çalışmamızda kronik periodontitis ile agresif periodontitis’li hastalarıntükürük ve periodontal örneklerinde Enterococcus faecalis sıklığı, ayrıca saptanansuşlarda vankomisin direncinin var olup olmadığı araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem:Sistemik hastalığı olmayan 20 kronik periodontitis’li (KP) ve 20 agresifperiodontitis’li (AP) olmak üzere toplam 40 hastanın her birinin 6 farklı periodontalbölgesinden diş eti oluğu sıvısı ve 2 adet tükürük örneği alınmıştır. ÖrneklerdenDNA izolasyonu kimyasal kit yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. DNAamplifikasyonunda, biri, sadece E.faecalis’e özgü, diğeri ise E.faecalis ile birliktebazı periodontol patojenlere özgü (multipleks, kontrol) iki adet primer tasarlanmıştır.Bakteriyal DNA varlığı Real-Time PCR temeline dayanan cihazda araştırılmıştır.Bulgular: KP’li ve AP’li hastalardan alınan periodontal ve tükürük örneklerindeönemli periodontal patojenler bulunur iken E. faecalis bakterilerine rastlanmamıştır.Sonuçlar: Elde edilen bulgular, periodontitis sonucu gelişen periodontal cebin E.faecalis kolonizasyonu ve sistemik yayılmasında rol alamayacağını ve vancomisinedirençli suşların var olma riskinin olmadığını göstermiştir.

Objective: Enterococcus faecalis in saliva and periodontal samples of the patientswith chronic periodontitis, and aggressive periodontitis, and also whether there isvancomycin resistance in the strains or not were investigated in our research.Materials and Methods: As well as two saliva samples, six gingival sulcus sampleswere taken from six different periodontal regions of each forty patients who do nothave any systemic diseases: Twenty of them with chronic periodontitis (CP) and therest with aggressive periodontitis (AP). DNA isolation from samples was carried outby chemical kit method. In DNA amplification, two primers were designed, one ofthem is specific for E. faecalis while the other is specific for E. faecalis with someperiodontal pathogens (multiplex, control). Bacterial DNA was researched in thedevice based on Real-Time PCR. Results: Periodontal and saliva samples taken frompatients with CP and AP had important periodontal pathogens while no E. faecalisbacteria were found. Conclusions: The findings have shown that periodontal pocket,resulting from periodontitis, cannot play a role in colonization and systemic spread ofE. faecalis and there is no risk of vancomycin resistant strains.
Keywords: Aggressive periodontitis; Agresif periodontitis; Antibiotic resistance; Antibiyotik direnci; Chronic periodontitis; Dentist; Diagnosis and treatment; Diş hekimliği; Enfeksiyonlar; Enterococcus faecalis; Enterococcusfaecalis; Infections; Kronik periodontitis; Tanı ve tedavi; Vancomycin resistance gene; Vankomisin direnç geni; vankomisin direnç geni Chronic periodontitis