Faik Reşad Külliyyat-ı Letaif: (giriş-metin-sözlük) - Küçük, Serhat (My University, 2004)
olarak hazırlanan bu çalışma, Fâik Reşad'ın Külliyyât-ı Letâif adlı eseri üzerinde yapılmıştır. 1910 yılında İstanbul'da yayımlanmış olan Külliyyât-ı Letâif toplam 961 sayfadır. Eserin tamamı dört yüksek lisans öğrencisi tarafından tez olarak hazırlanmaktadır. Bu çalışma Külliyyât-ı Letâif'in 481-720 sayfalarını kapsamaktadır. Elinizdeki tez çalışması başlıca üç bölümden ibarettir. Giriş bölümünde eser ve yazar hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölüm metin, üçüncü bölüm ise metin sözlüğüdür. Eserin XX. yüzyıla ait olduğunu göz önünde bulundurarak metnin yazımında transkripsiyon işaretleri kullanılmamıştır. Transkripsiyon yerine fonetiğe dayalı bir sistem uygulanmıştır. Metnin içinde yer alan Arapça ibarelerin Türkçe karşılığı sayfa sonunda dipnotla gösterilmiştir. Tezin sözlük bölümü tam bir metin sözlüğü olacak biçimde hazırlanmıştır. Metinde sözlük değeri taşıyan bütün kelime, terkip, deyim ve birleşik şekiller kullanıldıkları yere göre anlamlandırılmıştır. Alfabetik olarak düzenlenen sözlükte kelimeye ait içeriğin kolay anlaşılabilmesi için, gerekli görülen durumlarda metinden örnek cümle verilmiştir. Kelimelerin dil ve gramer kısaltmaları da belirtilmiştir. This study of master thesis is related to the book named Külliyyât-ı Letâif written by Fâik Reşad.This book, having 961 pages was published in İstanbul.Four master students have studied on it as a thesis. This book only covers pages between 481 and 720 of Külliyyât-ı Letâif. This thesis consist of three parts. In the first part you can find information about the book and the author.The second part includes the text.By considering, the book was published in XX. Century, we used the phonetic technic instead of transcription.The arabic terms in text have been explained with their Tukish meanings as footnotes at the bottom of the pages. Dictionary section of thesis has been prepared as a text dictionary.Idioms, words compound words and phrases that have dictionary value are explained in according to places they were used. The words were sorted in alphabetical order. The words in the dictionary are used in sentences due to easing to understanding of the meanings. Grammatical and linguistics abbreviations of the words have been indentified too.
Keywords: Türk Edebiyatı