Türkiye’de orta ölçekli kentsel alanlar sorunu ve çözüm arayışları : Zonguldak örneği - Üzmez, Umut (My University, 2012)
Orta ölçekli kent, orta ölçekli kentsel alan, Zonguldak, kent bütünlüğü. ÖZET TÜRKİYE’DE ORTA ÖLÇEKLİ KENTSEL ALANLAR SORUNU ve ÇÖZÜM ARAYIŞLARI: ZONGULDAK ÖRNEĞİ Orta ölçekli kentler/ kentsel alanlar, küçük ve büyük ölçekli kentlere göre pek çok avantajı bünyesinde barındırmakta ve çekim merkezi konumunda olabilmektedir. Ancak bunun aksine ciddi yönetim ve hizmet sorunlarıyla da karşı karşıya kalabilmekte ve birer sorun merkezi halini alabilmektedir. Bu çalışmada Türkiye’deki orta ölçekli kentlerin sorunları, bu sorunların çözümüne yönelik geliştirilen alternatif modeller ve uygulamalarına dair teorik çerçeve çizilmekte; ardından aynı konu Zonguldak Orta Ölçekli Kentsel Alanı (ZOÖKA) örneği üzerinden incelenmekte ve bu alana yönelik geliştirilen öneriler sunulmaktadır. Medium sized city, medium sized urban area, Zonguldak, city integrity.

MEDIUM SIZED URBAN AREAS PROBLEM and SOLUTION SEEKING in the TURKEY: EXAMPLE of ZONGULDAK Medium sized cities/ urban areas have lots of advantages as to small and big sized cities and can be a center of attraction. On the contrary to this, they can be confronted to serious problem of management and service and to be a center of problem. In this study, problem of medium sized cities, alternative models and practices for solution in Turkey has been theoretically drawn. And then, example of Zonguldak Medium Sized Urban Area (ZMSUA) has been examined and put forward to proposals for that area.
Keywords: Kentleşme; Kentsel Alan_Zonguldak (Türkiye); Mahalli İdareler; Yerel Yönetimler (Belediyeler