Bankaların vergisel denetimi - Demirkaya, Salih Burak (My University, 2005)
GİRİŞ Finansal kesim halihazırda ülkenin en hızlı gelişen, değişimlere ayak uydurabilen ve rekabetçi dünya ile en bütünleşmiş kesimdir. Ayrıca; ülkemizde kaynakların sağlanması ve reel sektör tarafından yatırım amacıyla kullanılması açısından, bankalar kaynak aktarma merkezi konumundadırlar. Bu nedenle; bankaların denetimi özellik arz etmekte olup, bankaların yüklenmiş olduğu maliyetlerin irdelenmesi sektörün dünya ile bütünleşmesinde engel olan, rekabet üstünsüzlüğü yaratan hususların tespiti açısından gereklidir. Bankaların Denetimi ve Maliyetlerine yönelik çalışmamız esas olarak üç ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde; denetim olgusu, bankaların denetimine ilişkin hususlar, bankaların taşıdıkları riskler ve konuya ilişkin eleştirilere yer verilmektedir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise, kaynakların aktarılması işlevine sahip olan bankalarımızın, faaliyetleri nedeniyle mali ve mevzuattan kaynaklanan ve maliyetlerini oluşturan yükümlülüklerine yer verilmektedir. Çalışmanın ilk bölümlerinin ışığında, üçüncü bölümde, teori ve pratik birleştirilerek, bir bankanın mali tabloları vergisel açıdan denetlenerek bankanın yükümlülükleri ve aracılık etmiş olduğu işlemler nedeni ile kaynak sağlama ve kaynak kullanma maliyetleri değerlendirilecektir. Çalışmada, son olarak, ilk bölümlerde elde edilen bulgular değerlendirilerek banka denetim ve maliyetlerine (vergi yükü) ilişkin olarak doğan sorunlar ve bankacılık sektörünün dünya ile bütünleşmesinde engel olan, rekabet üstünsüzlüğü yaratan eksiklikleri değerlendirilerek çözüm önerileri sunulmaktadır.
Keywords: Banka ve bankacılık; Bankaların Denetimi; Denetim; Ekonomi; Finansman ekonomisi