Hayat bilgisi dersinde storyline yönteminin kullanılmasının karar verme ve problem çözme becerisi üzerindeki etkililiği : üçüncü sınıf örneği - Karakaş, Merve Nur (My University, 2021)
Bu araştırmanın amacı; İstanbul ili Bağcılar ilçesinde bir özel okulda öğrenim gören 3.sınıf öğrencilerinin Hayat Bilgisi dersinde kullanılan Storyline yönteminin problem çözme ve karar verme becerileri üzerindeki etkililiği incelemektir. Öğrencilerin problem çözme ve karar verme becerilerinin gelişimini belirlemek amacıyla ölçekler uygulanmıştır. Araştırmada kullanılan ölçekler ve öğrenci etkinlikleri 2019-2020 eğitim-öğretim yılının ikinci yarı döneminde toplanmıştır. Veri toplama süreci uygulama süreci içerisinde yer almıştır. Araştırmada “Çocuklar İçin Problem Çözme Envanteri” ve “İlkokul 3. ve 4. Sınıf Öğrencilerine Yönelik Karar Verme Beceri Algısı Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmada Hayat Bilgisi dersinde eylem araştırması olarak işlenen Storyline yöntemi sürecinde toplanan etkinlik kâğıtları, öğretmen ve öğrenci günlükleri kullanılmıştır. Araştırmada uygulanan ölçekler ve araştırmada toplanan öğrenci günlüğü, öğretmen günlüğü, çalışma yaprakları vb. veri toplama araçları için analize başvurulmuştur. Bu veriler birlikte değerlenmiştir. Araştırmada kullanılan Kişisel Bilgi Formu, Çocuklar için Problem Çözme Envanteri ve İlkokul 3. ve 4. Sınıf Öğrencilerine Yönelik Karar Verme Beceri Algısı Ölçeğinin verileri SPSS paket programına girilmiş. Verilerin analizinde Non-Parametrik Wilcoxon İşaretlenmiş Mertebeler Testi kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan “İlköğretim Düzeyindeki Çocuklar için Problem Çözme Envanteri” maddelerinin alt boyutları ve maddedeki puanların toplamına ait uygulama öncesi ve uygulama sonrası puanları arasındaki farklılıkları belirlemek için analizler yapılmış. Uygulamadan sonra öğrencilerin “problem çözme becerisine güven” puan ortalamalarında anlamlı düzeyde bir artış olduğu, “özdenetim” puanlarının ortalamalarında anlamlı düzeyde bir artış olduğu, “kaçınma”puanlarının ortalamalarında artış olduğu belirlenmiştir.Araştırmada kullanılan “İlkokul 3. ve 4. Sınıf Öğrencilerine Yönelik Karar Verme Beceri Algısı Ölçeği” maddelerinin alt boyutları ve maddedeki puanların toplamına ait uygulama öncesi ve uygulama sonrası puanları arasındaki farklılıkları belirlemek için analizler yapılmıştır.Uygulamadan sonra öğrencilerin “problemi hissetme, sınırlama ve tanımlama” puan ortalamalarında anlamlı düzeyde bir artış olduğu, “bilgi toplama” puanlarının ortalamalarında anlamlı düzeyde bir artış olduğu, “alternatif çözüm, seçenekler oluşturma”puanlarının ortalamalarında artış olduğu, “karar verme” puanlarının ortalamalarında artış olduğu,“kararı uygulama ve değerlendirme” puanlarının ortalamasında ise bir artış olmadığı tespit edilmiştir.Araştırmada elde edilen bulgular, Storyline yöntemi çerçevesinde yapılan etkinliklerin araştırmanın amaçlarına ulaşmada etkili olduğunu göstermiştir. Öğrenciler ders içerisinde okunan hikâyelerdeki anahtar sorular ve etkinliklerle öğrendiği bilgilerin değerlendirmesini yapmıştır. Yapılan araştırmada elde edilen bulgulara göre ilkokul 3. sınıfta öğrenim gören öğrenciler ile yapılan Hayat Bilgisi dersinde uygulanan Storyline yöntemi ile öğrencilerin problem çözme ve karar verme becerileri araştırma sonrasında artmıştır.

The purpose of this research is to examine the effectiveness of the Storyline method used in the Life Studies course of 3rd grade students studying at a private school in Bağcılar, district of Istanbul, on decision-making and problem-solving skills. Scales were applied to determine the development of students' problem solving and decision-making skills. Thescales used in the research and student activities were collected in the second half of the 2019-2020 academic years. The data collection process was included in the application process.In the study, Problem Solving Inventory for Children and Decision-Making Skill Perception Scale for 3rd and 4th Grade Students in Primary School were used. In the study, activity papers, teacher and student diaries collected during the Storyline method process, which is processed as an action research in the Life Studies course, were used. It was referred to analysis for the scales applied in the study and the data collection tools such as student diary, teacher diary and worksheets collected in the study. These data are evaluated together.The data of the Personal Information Form, the Problem-Solving Inventory for Children and the Decision-Making Skill Perception Scale for 3rd and 4th Grade Students in Primary School used in the study were entered into the SPSS program. Non-Parametric Wilcoxon Signed-Rank Test was used to analyze the data. Analyses were conducted to determine the sub-dimensions of the Problem Solving Inventory for Children at Primary Education Level used in the study and the differences the pre-implementation and post-implementation scores of the total scores in the item. It was determined that there was a significant increase in the average of scores of confidence in problem solving skills, self-control, avoidance after the application. Analyses were conducted to determine the sub-dimensions of the DecisionMaking Skill Perception Scale for 3rd and 4th Grade Students in Primary School used in the study and differences between the the pre-implementation and post-implementation scores of the total scores in the item. After the application, it was found out that there was a significant increase in the mean scores of the students “feeling, limiting and describing the problem ”, “collecting information ”, “ alternative solution, creating options”, “decision making”but there was not any increase in the average of the “implementation and evaluation” scores.viiiThe findings obtained in the study showed that the activities carried out within the framework of the Storyline method were effective in reaching the aims of the study. The students evaluated the information learned through key questions and activities in the stories read in the course.According to the findings obtained in the research done, the decision-making and problem-solving skills of the students were increased with the Storyline method applied in the Life Studies course with the students studying in the 3rd grade of primary school after the research.
The efficaciousness of application of the life studies lesson on decision making and problem solving skills : 3rd class example
Keywords: decision making skill; Hayat Bilgisi dersi; karar verme becerisi; Life Studies course; Öğrenim ve öğretim (İlk); problem çözme becerisi; problem solving skill; Social sciences; Sosyal bilimler; Storyline method; Storyline yöntemi; Study and teaching (Elementary)