Avrupa Birliği ve Türk Hukuku ışığında public private partnership uygulamaları - Ersöz, Melis (My University, 2010)
TEZ ÖZETİ Bu yüksek lisans tezinde, Public Private Partnership uygulamalarının Avrupa Birliği ve Türk Hukuku açısından incelenmesi ve genel özelliklerinin tespiti amaçlanmıştır. Tezin ilk bölümünde PPP uygulamalarının benzer müesseselerle farklılıkları ortaya konularak, bu projelerin gelişim sürecine, genel özelliklerine, sağladığı yararlara ve proje uygulamalarında çoğunlukla karşılaşılan problemlere değinilmiş ve bu projelerin hukuki niteliği üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde PPP sözleşmesi incelenmiş ve özellikle sözleşmenin tarafları tanıtılmıştır. Daha sonra bir PPP sözleşmesinde bulunması gereken esaslı unsurlara dair açıklamalar yapılmıştır. Üçüncü bölüm, Avrupa Birliğindeki PPP uygulamalarının incelenmesine ilişkindir. Bu bölümde, PPP’lerle ilgili Yeşil Kitap ve AB Direktifleri ele alınmıştır. Akabinde Avrupa Adalet Divanı kararlarının incelenmesiyle, AB’deki uygulamalara dair somut örnekler sunulmuştur. Tezin dördüncü bölümünde, Türk Hukuku’ndaki PPP uygulamaları incelenmiştir. Bu bağlamda Devlet Planlama Teşkilatı’nın hazırlamış olduğu PPP Kanunu Tasarısına değinilmiş, AB uygulamaları doğrultusunda eleştiriler getirilmiş ve kişisel öneriler sunulmuştur.

This master thesis is aimed to examine Public Private Partnership (PPP) implementations from the point of European Union Law and Turkish Law and to determine the main characteristics of these projects. In the first section of the thesis, differences between PPP implementations and similar institutions have been pointed out and touched the fringes of development stage, main characteristics and extended benefits of PPP projects. Furthermore, problems that often occur by these projects were handled and legal status of PPP projects has been analyzed. In the second section, PPP contract has been examined and the parties to this contractual relationship have been presented. Subsequently, crucial components that should be stated in a PPP contract have been laid down. Section three is related to PPP implementations in European Union (EU). In this section, Green Paper on PPPs and EU Directives were handled. Then concrete examples of the PPP projects in EU have been deduced from the examination of the judgements of European Court of Justice. In section four, PPP implementations in Turkish Law have been studied. The Draft PPP Act, which prepared by State Planning Organization, has been criticized with regard to EU implementations and also individual offers have been presented.
Keywords: Avrupa Birliği_Hukuk; Hukuk; Özel Hukuk