Münîrî’nin (öl. 1521?) Manzum Siyer-i Nebî’si Cilt 2-3 (İnceleme-Metin) - Çorak, Reyhan (My University, 2010)
Bu çalışma, Amasyalı şair, Münîrî (öl.1521)’nin Topkapı Sarayı Koğuşlar Kitaplığı 994/ 995 numarada kayıtlı olan “Siyer-i Nebî” adlı eserinin 2. ve 3. Ciltleri üzerine yapıldı. Çalışma dört ana bölümde gerçekleştirildi Giriş bölümünde; siyer ilminin doğuşu, Klasik Türk edebiyatında bir tür olarak gelişmesi, bu sahada yazılan manzum ve mensur eserler hakkında verildi. Birinci bölümde; şairin hayatı, eserleri, yaşadığı dönem ve edebî kişiliği tanıtıldı. İkinci bölümde; eserin yazılış sebebi, şekil özellikleri, dil ve üslûp özellikleri ile edebî sanatlarla ilgili özellikleri incelendi. Muhteva bölümünde ayet, hadis, atasözü, deyimler, örf, âdet, sosyal hayat unsurları ile esere kaynaklı eden ve Siyer’de adı geçen diğer eserler üzerinde duruldu. Bu bölüm Siyer’in bütün konu başlıklarını içeren geniş bir özetle tamamlandı. Üçüncü bölümde yazma nüshanın tanıtımı yapılarak metin tesisinde takip edilen yol hakkında bilgi verildi. Bu bölüm sonuç, bibliyografya ve metne ilişkin fotoğrafları da ihtiva etmektedir. Dördüncü bölümde transkripsiyonlu metin, seçme Türkçe kelimeler sözlüğü, cinas sözlüğü denemesi ve dizin bulunmaktadır. Siyer-i Nebî, Türk edebiyatının bilinen en uzun siyeri olması sebebiyle Türk edebiyat tarihi açısından, batı Türkçesinin özelliklerini göstermesi bakımından da Türk dili açısından önemli bir eserdir. Eserde, geniş bir biçimde atasözü, deyim ve cinas kullanımına yer verilmiştir.

SİYER-İ NEBÎ OF MÜNÎRÎ (d. 1521?), VOL. 2-3 (TEXT AND ANALYSIS) This discertation analyzes the 2nd and 3rd volumes of the work enlisted in Topkapı Palace Koğuşlar Kitaplığı 994/ 995 namely, “Siyer-i Nebî” of Münirî (d. 1521?), a poet from Amasya. The discertation consits of for main chapters: In the introduction the emergence of the literary genre siyer, its place in classical Turkish literature is analyzed, and an overview of the prose and verse works written in this genre is given as well. Chapter One deals with the life, works and literary personality of the poet. Chapter Two consits of the information about the reason of the poet to write this work, stylistics and linguistic properties, and the literary figures of speech are stated. In the part of content, Koranic verses, hadiths, proverbs and, expressions; customs and aspects of social life; other works mentioned in, and serving as sources of the text are mentioned. This part ends with a comprehensive summary that includes all the subject titles of the Siyer. Chapter three consists of the review of the manuscript, and the information on the principles followed during the formation of the text. This chapter also includes result, bibliography, and the photographs related to the text. Chapter four inludes the transcription of the text, dictionary of selected Turkish words, dictionary of selected puns, and index. Siyer-i Nebî, is the longest Turkish verse siyer known, therefore it is an important work in the history of Turkish literature. It shows the properties of Western Turkish. A wide range of proverbs and expressions are also taken place in the work, as well as puns.
Keywords: Türk Dili