Üretim işletmelerinde karlılık analizlerinin stratejik yönetim muhasebesi açısından değerlendirilmesi ve bir uygulama örneği - Çetin, Öznur (My University, 2012)
ÜRETİM İŞLETMELERİNDE KARLILIK ANALİZLERİNİN STRATEJİK YÖNETİM MUHASEBESİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ VE BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ Öznur ÇETİN Bu çalışmada finansal tabloların oran yöntemi ile analizi, üretim alanında faaliyette bulunan bir firmada gösterilmiştir. Oran analizinin uygulanması suretiyle elde edilen bilgilerin, firma yönetimine firma ile ilgili çeşitli konularda alacağı kararlarda ışık tutmaları amaçlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde finansal tablo kavramı, finansal tabloların türleri gibi genel konular ele alınmıştır. Ayrıca çalışmanın uygulama kısmında örnek firmanın bilançosu, gelir tablosu analize tabi tutulacağı nedeniyle, bu bölümde söz konusu finansal tablolar daha ayrıntılı olarak incelenmiştir. Daha sonra finansal analizin tanımı, finansal analiz türleri ve finansal analiz teknikleri üzerinde durulmuştur. Finansal analiz teknikleri ayrı ayrı başlıklar altında ele alınmış ve bölümün sonunda oran analizi incelenmiştir. Oran analizinin incelenmesi sırasında oran analizinin tanımı ve oranların sınıflandırılması gibi konularla ilgili bilgiler verilmiştir. Likidite oranları, finansal yapı oranları, faaliyet oranları ve kârlılık oranları ayrı ayrı başlıklar altında ele alınmıştır. Diğer bölümlerde örnek işletme ile ilgili kısaca bilgiler ve işletmenin birbirini izleyen üç faaliyet dönemine ilişkin bilançoları, gelir tabloları yer almıştır. Daha sonra söz konusu tablolar kullanılmak suretiyle üretim işletmesinin likidite, finansal yapı, faaliyet ve kârlılık oranları hesaplanarak bu oranların değerlendirilmesi ve yorumu yapılmıştır. Bölümün sonunda üretim firmasının üç faaliyet dönemine ilişkin ekonomik kârı hesaplanmıştır. EVALUATİON OF PROFİTABİLİTY ANALYSİS İN TERMS OF STRATEGİC MANAGEMENT ACCOUNTİNG İN MANİFACTURİNG FİRMS AND A CASE STUDY Öznur ÇETİN In this dissertation ratio analysis was applied in production firm. The aim of application ratio analysis in production firm was to help the firm’s direction making decisions in different spheres. İn the first chapter general themes were affected, such as financial statement concept, kinds of financial statements. İn order to use these financial statements inpractical part of dissertation, in this chapter balance sheet, budgeted income statement were studied more detailed. Then financial analysis definition, kinds and methods were mentioned. Each financial analysis’ method was studied separately from others and in the end of first chapter ratio analysis was researched. The information about ratio analysis’ definition and classification ratios were given during the studying ratio analysis. Liquidity ratios, financial stability ratios, current activity ratios and profit ratios were studied under separated titles. İn the other chapter ratio analysis, this had been studied in the first. Short information about production firm and this firm’s balance sheets, budgeted income statements were given at the beginning of the chapter. Then liquidity ratios, financial stability ratios, current activity ratios and profit ratios were calculated and analyzed. At the end of the chapter production firms’ economic profit of three accounting periods was calculated.
Keywords: Karlılık; Muhasebe; Stratejik Yönetim