Hazır giyim işletmelerinde çalışma alanının ergonomik olarak düzenlenmesnin üretim verimliliğine etkileri - Yalım, Esra (My University, 2009)
HAZIR GİYİM İŞLETMELERİNDE ÇALIŞMA ALANININ ERGONOMİK OLARAK DÜZENLENMESİNİN ÜRETİM VERİMLİLİĞİNE ETKİLERİ Günümüzde artan rekabet koşullarında pazarda yer alabilmek için diğer endüstri alanlarında olduğu gibi hazır giyim işletmelerinde de yorgunluğu ve aşırı zorlanmaları azaltıcı ve verimliliği artırıcı çalışmalar yapılmaktadır. Bu nedenle ergonomi bilimi önem kazanmakta ve çalışma şartlarını işgörenin sağlığını koruyacak, ürün kalitesini artıracak şekilde düzenleme ihtiyacı doğmaktadır. Ergonomi bilimi insan ve iş arasındaki ilişkiyi ele alır. Bunun yanında bu ilişkileri etkileyen çevresel etmenleri de inceler. Ergonominin amacı, işgören ile işi arasında iyi bir uyum sağlayarak, insanın çalışırken aşırı zorlanma nedeniyle zarar görmesini engellemek ve bu uyum sayesinde verimliliği artırmaktır. Hazırlanan bu tez çalışmasında ergonomi ve verimlilik ile ilgili genel tanımlar, çalışma ortamı, çevre koşulları, hazır giyim işletmelerinde çalışma alanlarının ergonomik olarak düzenlenmesi ve ergonomi ile verimlilik arasındaki ilişki gibi konular açıklanarak hazır giyim işletmelerinde ergonomik iş yeri düzenlemenin önemi vurgulanmaya çalışılmıştır. Hazır giyim işletmelerinde ergonomik uygunluk analizine veri sağlamak amacı ile bir anket düzenlenmiştir. Bu anketler Bursa ili ve çevresindeki hazır giyim işletmelerinde uygulanmıştır. Uygulama sonunda veriler, SPSS 16 paket programından yararlanılarak analiz edilmiştir. İstatistiksel analiz sonuçları yorumlanmıştır.

IMPACT OF ERGONOMICALLY DESIGNED WORK PLACES ON PRODUCTIVITY IN READY – MADE CLOTHING INDUSTRY As is the case in ohter industries, ready-made clothing sector as well finds itself in need to develop techiques for lessening fatigue and overwork and thus augmenting productivity, so as to maintain existence in today’s highly competitive world. Ergonomics therefore appears as a growingly important study, whereas working conditions need to be organized in such a way to protect the worker’s health , and to ameliorate production quality. Ergonomics has the relationship between man and work as subject of study. It is also interested in the environmental factors that effect this relationsship. The purpose of ergonomics then is to protect the worker against damages of overwork by creating beter harmony betwen man and work and to raise productivity thanks to such harmony. One will find in this thesis work basic definitions on ergonomics and productivity , as well as explanations of a number of matters such as working place , environmental conditions , ergonomical organisation of working places in ready-made clothing enterprises plus relationship between ergonomics and productivity ın the preparation of this thesis work a question naire was also carried out in order to provide data for an analysis of the degree to which ready-made clothing enterprises in Bursa region conform to ergonomical concerns. The result obtained from the questionnaire is given out in from of tables and schemas.
Keywords: Hazır Giyim; Tekstil Eğitimi