Türkiye’de haber portallarının içerik yönetiminde azınlıklara yönelik nefret söylemi - Alçayır, Merve (My University, 2015)
Bu tez çalışmasında, yeni medyanın haber kaynağı olarak yoğunlukla kullanılan ortamlarından biri olan haber portallarında dolaşıma sokulan nefret söylemi incelenmektedir. Küresel ölçekte yeni bir yayıncılık ve iletişim ortamı olan internetin, 1980’lerden itibaren hızla gelişmeye devam etmesi medyanın yapısında önemli dönüşümlere yol açmıştır. Yeni iletişim teknolojilerinin gelişimiyle birlikte çift yönlü bilgi akışı geleneksel medyanın tek yönlü iletişim modelinin yerini almıştır. İnternetin haber kaynağı olarak kullanılmaya başlamasıyla birlikte başta geleneksel medya kuruluşlarının uzantıları olanlar olmak üzere pek çok haber portalı ortaya çıkmış ve daha önceleri basılı medyaya olan ilgiyi üzerine çekmeyi başarmıştır. Haber portalları, basılı gazetelere nazaran birçok avantajın beraberinde bir takım etik problemleri de getirmiştir. Basılı gazete yayıncılığında üretilen ve yayılan nefret söyleminin yayılımının haber portallarıyla birlikte ivme kazanması bu problemlerden birisini oluşturmaktadır. Sadece haber içeriğiyle değil, haberlere aldığı okuyucu yorumlarıyla da nefret söyleminin dolaşımına katkı sağlayan haber portallarının içerik yönetimi sorunu, dikkati hak etmektedir. Bu ortamda herkesin söz üretebilmesi, üretilen sözün yayıma sokulması, demokratik tartışma kültürünün yeterince gelişmediği Türkiye gibi ülkelerde “azınlıklara ve dezavantajlı gruplara” nefret söyleminin üretimini ve dolaşımını kolaylaştırmaktadır. Bu çalışmada, azınlıklara yönelik medyada üretilen ve dolaşıma sokulan nefret söyleminin, “haber portalları”nın haber içeriğinde ve okuyucu yorumlarında ifade buluş şekilleri incelenmektedir. Bu doğrultuda; birinci bölümde azınlıklar ve dezavatjlı gruplar, ikinci bölümde nefret söylemi ve nefret suçları, üçüncü bölümde haber portallarında üretilen ve dolaşıma sokulan nefret söylemleri konuları örneklerle ele alınmaktadır. Azınlık, Söylem, Nefret Söylemi, Nefret Suçu, Ayrımcılık, Haber Portalı.

This thesis focuses on the hate speech circulated via news portals as one of the news sources of new media. The Internet is a new broadcasting and communications environment on a global scale, to continue to develop rapidly since the 1980’s has led to major transformation in the structure of the media. With the devolopments in the new communications field, two way information flow in both directions, had replaced the one way communication process. With usage of internet as a news resource, many news portals, relating to mainstream media, had founded then they achieved to draw attention on themselves in a short time. In comparision with mainstream media, news portals has caused both some considerable advantages and ethic problems like hate speech. Spreading of hate speech that produced through mainstream media, had accelerated via new media. Not only the news content , the news portal content management also contributed to the circulation of hate speech with comments that readers get the news issue, deserves attention. In this environment, the user is no longer just consumers may also be producers and disseminators. In this new media, every single audience has the right to produce any speech and those speechs can spread easily in the internet. This opportunity can cause a problem like spreading hate speech againist the minorities in the countries not having democratic culture of debate like Turkey. In this study, it is examined to express the way of producing and circulating of hate speech against minorities in the news portals content management and audience comments. In this case, the first part focuses on minorities and disadvantageous groups, the second part focuses on hate speechs and hate crimes and the third part focuses on hate speech in the news portals are discussed with the content and audience comments examples. Key Words:Minority, Discourse, Hate Speech, Hate Crime, Discrimination, NEws Portal
Keywords: iletişim ağları