Muaythai milli sporcularının umutsuzluklarının kariyer geleceği algısı üzerindeki etkileri - Dinçer, Kerem (My University, 2023)
Muaythai milli sporcularının umutsuzluklarının kariyer gelecekleri üzerindeki etkisini ölçmek için yapılan bu çalışmada 2015-2022 yılları arasında Türkiye’nin çeşitli illerinden muaythai milli takımına girmiş 225 sporcu ile anket çalışması yapılmıştır. Katılımcıların demografik yapısını belirlemek için kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmaya katılan sporculara, kariyer ile ilgili kaygı düzeylerini belirlemek için Kalafat’ ın “Kariyer Geleceği Ölçeği” (2012) ve geleceğe yönelik umut düzeylerini ölçmek için de Seber’ in geçerlilik güvenirlilik çalışmasını yaptığı “Beck Umutsuzluk Ölçeği” (1993) uygulanmıştır. Araştırma ile ilgili literatür taranarak kavramsal çerçeve oluşturulmuştur. Gönüllülere kariyer geleceği ölçeğindeki sorular sorularak kariyerleri ile ilgili kaygıları ölçümlenmiştir. Beck umutsuzluk ölçeği soruları ile de geleceğe yönelik umut düzeyleri ölçümlenmiştir. Testler katılımcılara Google online form vasıtasıyla uygulanmıştır. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 22.0 programında yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi 0,05 alınmıştır. Ölçümlemeler sonunda sporcuların umutsuzluklarının kariyer gelecekleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Sporcuların gelecekten umutsuz oldukları ve bunun kariyer gelecekleri üzerinde olumsuz bir etkisinin olduğu gözlemlenmiştir. Bu umutsuzlukların ortadan kaldırılması ve azaltılması için öneriler geliştirilmiştir.

In order to measure the effects of the despair of muaythai national athletes on their future career perceptions, a survey has been conducted with the participation of 225 athletes from various cities in Turkey, who had been in muaytai national team between 2015 and 2022. A personal information form has been used to define the demographic features of participations. In order to define athletes’s anxiety levels Career Futures Inventory has been conducted that was created by Kalafat (2012) and in order to measures hope levels for the future that was studied of reliability by Seber (1993) Beck Hopelessness Scale has been conducted who is joined to the participating in research. A conceptual framework was created by scanning the literature related to the research. By the questioning volunteers who has been participated of research anxiety of future had been measured. Hope levels for the future has been measured by the Beck hopelessness Scale’s questions. The test has been applied to the participants via the Google online form. Statistical analyzes were made in IBM SPSS Statistics 22.0 program. A significance level was taken as 0,05. At the end of the measurements, the effects of the unhappiness of the athletes on their career futures were examined. It has been observed that the athletes are hopeless about the future and this has a negative effect on their career future. Suggestion have been developed to eliminate and reduce these hopelessness.
The effects of the despair of muaythai national athletes on their future career perception
Keywords: Athlets; Career; Career development; Future Anxiety; Gelecek Kaygısı; Kariyer gelişimi; Kariyer Sport; Muaythai; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Spor; Sporcular; Sports