NGO management in the EU : the case of immigration in Spain - Ata, Serpil (My University, 2008)
Günümüzde, daha iyi standartlarda yaşamak için göç neredeyse pek çok insan için bir gereklilik haline gelmiştir. Ancak artan göç hareketleri nedeniyle hem göçmenler, hem de ev sahibi ülkeler tarafından, daha etkili bütünleşme politikalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu politikaların uygulanmasında sivil toplumun da önemli bir yeri vardır. Hükümetler, politikalarının içselleştirilmesi ve uygulanması için sivil toplum ile sivil toplum kuruluşları (STK) aracılığıyla işbirliği yapmaktadırlar. Avrupa genelinde yaşlanan nüfus sorunu ve cazip sosyal ve ekonomik fırsatlar nedeniyle de Avrupa Birliği (AB) artan bir göç ile karşı karşıyadır. Avrupa Birliği, sivil toplumun sosyal ve ekonomik yönetişimde eşsiz bir rolü olduğunu tanımakta ve daha etkili politikalar geliştirebilmek için sivil toplumu kesinlikle desteklemektedir. Bu tez, AB’de birçok sosyal, kültürel ve ekonomik dengeyi etkileyen göç gerçeğini ve konuda STK’larin rolünü İspanya göç politikalarına, daha özel olarak da, Murcia Bölgesi’ne odaklanıp, ‘göçmenlerin bütünleşmesi’ açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle öncelikle Sivil toplum, STK ve göç kavramları ve olguları sırasıyla AB’de, İspanya’da ve Murcia Bölgesi’nde araştırılmıştır. Daha sonra da göçmenlerin gerekli stratejiler doğrultusunda bütünleşmesindeki STK rolü bir STK olan CEPAIM ve onun projesi olan BEMBEA örneğinde incelenmeye çalışılmıştır. Bu çerçevede AB’de birçok dengeyi etkileyen göç gerçeğinin toplumdaki hükümet dışı kuruluşların dahil olmasıyla ile kültürlerarasılık, etkileşim ve saygıya dayalı olarak kolaylaştırılmasının ancak sivil toplumun bu konudaki katılımıyla gerçekleştirilebileceği ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, STKlar katılımcı demokrasiler için çok önemli aktörlerdir ve ancak STKların da sorumluluk almasıyla sosyal politikalar güçlendirilerek sosyal dönüşüm kolaylaştırılabilir.

Nowadays, migration has become a necessity almost for many people to reach better living standards. However, due to increasing migratory movements, effective integration policies are needed by both the immigrants and the host countries. Civil society has an important role in the implementation of these policies. The governments collaborate with civil society through NGOs for the internalization and implementation of the policies. The European Union (EU) is faced with increasing immigration because of ageing population and social and economic opportunities. The EU recognizes that civil society has a unique role in social and economic governance and certainly supports it to be able to develop more efficient policies. This thesis, therefore, aims to analyze the migration that influences many social, cultural and economic balances in the EU, and the role of NGOs about this issue on the ‘integration of immigrants’ by focusing Spanish migration policies, in particular to the Region of Murcia. Therefore; firstly, the concepts and phenomena of civil society, NGOs and migration are explored respectively in the EU, in Spain and in the Region of Murcia. Moreover, the role of NGOs in the integration of the immigrants is intended to be analyzed through examples of CEPAIM, which is an NGO, and its project BEMBEA. In this framework, it has been revealed that the facilitation -of the reality of migration which affects many balances in the EU- based on respect, interaction and interculturality by the involvement of non governmental entities, can only be realized by the participation of civil society about this issue. As a conclusion, NGOs are very important actors for participatory democracies and social transformation can be facilitated by empowering social policies only if NGOs take responsibility, too.
Keywords: Avrupa Birliği; İspanya_Göç; Sivil Toplum Kuruluşları