Yaşadığı çağda efsane olmuş bir tıp insanının işyeri hekimi olarak çalışması: Rudolf Virchow ve Troya - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Hücre teorisini tıbba uyarlayan ünlü hekim Rudolf Virchow arkeoloji ile de ilgilenmiştir. 1879 yılında antik Troya kenti kazılarındaHeinrich Schliemann’a eşlik etmiştir. Schliemann’ın Ilios-The City and Country of the Trojans (Troyalıların Şehri ve Ülkesi İlios)başlıklı kitabında, Virchow önsözün yanı sıra iki de ek (Troy and Hissarlik, Medical Practice in the Troad in 1879) yazmıştır. Tıp tarihiaçısından daha önemli olan ikinci ekte, işyeri hekimi olarak çalıştığından bahsetmiştir. 2018 yılının Türkiye’de Troya Yılı olarak ilanedilmesi münasebetiyle, bu makale tıp tarihindeki dev bir ismin az bilinen bir yönünü hatırlatmayı amaçlamaktadır.

Rudolf Virchow, a well-known physician who adapted the cell theory into the medicine, was also interested in archeology. In 1879, he accompanied Heinrich Schliemann at the excavation site of the antique city of Troy. In the book entitled Ilios-The City and Country of the Trojans by Schliemann, Virchow wrote not only the preface but also two appendices, namely Troy and Hissarlik, and Medical Practice in the Troad in 1879. In the latter that is more important with regard to medical history, he communicated his practice as on-site physician. On the occasion of the declaration of 2018 Year of Troia in Turkey, this article aims to remind a lesserknown feature of a giant name in the history of medicine.
A living legend of medicine working as on-site physician: Rudolf Virchow in Troy
Keywords: Tarımsal Ekonomi ve Politika; Ziraat Mühendisliği; Bahçe Bitkileri; Bitki Bilimleri; Ziraat, Toprak Bilimi; Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması; Biyoloji; Kimya, Uygulamalı; Kimya, Tıbbi; Kimya, Organik; Ekoloji; Entomoloji; Çevre Bilimleri; Genetik ve Kalıtım; Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi; Mikroskopi; Mineraloji; Kuş Bilimi; Paleontoloji; Fizik, Nükleer; İstatistik ve Olasılık; Termodinamik; Viroloji; Su Kaynakları; Zooloji; Diş Hekimliği; Mimarlık; Hücre ve Doku Mühendisliği; İnşaat ve Yapı Teknolojisi; İnşaat Mühendisliği; Çevre Mühendisliği; İmalat Mühendisliği; Gıda Bilimi ve Teknolojisi; Nanobilim ve Nanoteknoloji; Tamamlayıcı ve Entegre Tıp; Farmakoloji ve Eczacılık; Toksikoloji; Veterinerlik; Antropoloji; Sanat; Davranış Bilimleri; Nüfus İstatistikleri Bilimi; Etik; Etnik Çalışmalar; Aile Çalışmaları; Folklor; Tarih; Bilim Felsefesi ve Tarihi; Beşeri Bilimler; Bilgi, Belge Yönetimi; Dil ve Dil Bilim; Hukuk; Edebiyat; Ortaçağ ve Rönesans Çalışmaları; Felsefe; Psikoloji; Halkla İlişkiler; Din Bilimi; Sosyal Çalışma; Sosyoloji; Madde Bağımlılığı; Kentsel Çalışmalar; Kadın Araştırmaları