Lise II kimya derslerinde kavram haritalarının başarıya etkisi - Sarıçayır, Hakan (My University, 2000)
GİRİŞ 1.1. Problem Fen bilgisi dersi ilköğretim okullarında matematikle beraber en önemli derslerden biridir. Lise de ise fen bilgisi dersi, kimya, fizik ve biyoloji olmak üzere üç önemli branşa ayrılmıştır. Çağımızda gelişmiş tüm ülkelerin en belirgin özelliği fen bilimlerinde çok ileri seviyede olmalarıdır. Gelişmekte olan ülkeler bunu farkına vararak fen eğitiminde başarıyı artıracak , anlamlı ve tam öğrenmeyi sağlayacak yöntem ve teknikler geliştirmeye çalışmaktadırlar. Fen eğitiminde ezber ve soyut bilgi hayatla bağlantısı kurulamamış kuru bilgilerdir. Bilgi uygulamaya dönüştürülmedikçe ve teknoloji haline gelmedikçe bir anlam ifade etmez ve topluma ekonomik yük getirmekten öteye geçmesi mümkün olamaz.(Kılıç. Z.,1997). Türkiye'de değişik zaman birimlerinde değişik yöntemler kullanarak fen bilgisi başarısını artırmaya çalışılmıştır. Örneğin 1920-1950 yılları arsında laboratuar, proje ve ders gezileri yöntemleri benimsenmiş ve bu yöntem kullanılmış 1950-1970 yılları arasında başka bir yöntem geliştirilmiş fakat bu yöntem daha çok zeki ve kabiliyetli öğrencilere hitap eden bir yöntem olduğundan bu yıllar arasında fen bilimleri dersine olan ilgi azalmış ve bundan sonraki yıllarda fen eğitimine ilgiyi artıracak, daha geniş öğrenci kitlelerine hitap edecek yeni yöntemler teşvik edilmeye başlanmıştır (Durusoy, M., 1984). Ancak yöntemler arasında birinin diğerine üstünlüğü veya bir yöntemin etkinliği farklı zaman ve yerlerde araştırma konusu olmuştur. İnsanoğlu tarih boyunca araştırmalarında hep en iyi yöntem veya yöntemleri bulmaya çalışmış, bu arada birçok değişik araştırmalar yapılmıştır. Bizim yaptığımız bu çalışmada ise öğretim yöntemi olarak ülkemizde yeni yeni kullanılmaya başlanan kavram haritaları kullanılmış ve çalışmada aşağıdaki problemlere cevap aranmıştır. 1- Asit, baz, tuz ve pH konularının geleneksel yöntem (Öğretim Metodu -2) ile öğretildiği grubun akademik başarısı kavram haritaları yöntemi (Öğretim Metodu -1) ile öğretildiği grubun akademik başarısı arasında istatistiksel bir fark var mıdır? 2- Öğrencilerin başarılarında, önbilgileri, mantıksal düşünme yeteneklerinin ve lise 1. sınıf kimya başarı notlarının etkisi var mıdır.? 3- Öğrencilerin kimya başarısında cinsiyetin etkisi var mıdır?
Keywords: Eğitim_Müfredat programları; Liseler-Müfredat programları; Ortaöğretim-Müfredat programları