Futbolcularda uygulanan küçük alan oyunları ve yüksek şiddetli aralıklı koşuların; dayanıklılık, sürat, çeviklik ve sıçrama performansına etkisinin değerlendirilmesi - Topçuoğlu, Kubilay (My University, 2022)
Futbolcularda Uygulanan Küçük Alan Oyunları ve Yüksek Şiddetli Aralıklı Koşuların; Dayanıklılık, Sürat, Çeviklik ve Sıçrama Performansına Etkisinin Değerlendirilmesi Öğrenci Adı: Kubilay TOPÇUOĞLU Amaç: Futbolda küçük alan oyunlarının yanı sıra oyuncuların performans gelişimlerinin devamı amacıyla yüksek şiddetli aralıklı koşular son yıllarda sıklıkla kullanılmaktadır. Bu çalışmada; futbolcularda uygulanan küçük alan oyunları ve yüksek şiddetli aralıklı koşu antrenmanlarının, temel biomotor yetilerin gelişimi açısından değerlendirildiğinde hangi çalışma türünün daha verimli olacağı araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evreni, Türkiye Elit U17 Ligi’nde oynayan futbolcuların tamamıdır. Evren büyüklüğü 360 sporcudan oluşmaktadır. Kabul edilen hata oranı (E:) (%5), seçilen güven aralığındaki standart normal dağılım (Z:) 1.96 ve ana kütlede gözlenen oran (P:) %1 üzerinden yapılan hesaplama doğrultusunda örneklem büyüklüğünün en az 15 kişi olması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Bulgular: Yapılan çalışmalar sonucunda küçük alan oyunları grubu, yüksek şiddetli aralıklı koşular grubuna göre; çeviklik parametresinde anlamlı bir fark ile gelişim yanıtları oluşturmuştur. Yüksek şiddetli aralıklı koşular grubu ise, küçük alan oyunları grubuna göre; dayanıklılık ve sprint parametrelerinde anlamlı bir fark oluşturmuştur. Skuat sıçrama ve aktif sıçrama performansında, küçük alan oyunları daha büyük gelişim yanıtları oluştururken iki grup arasında anlamlı bir fark ortaya çıkmamıştır. Tartışma: Yüksek şiddetli aralıklı koşular ve küçük alan oyunlarının doğru şiddet aralığında uygulandığı zaman VO2maks değerlerini geliştirdiği birden çok kaynakta belirtilmektedir. İki antrenman metodunun da birbirine karşı avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Sonuç: Çalışmamızda da yer aldığı gibi farklı biomotor yetiler üzerinde yüksek şiddetli aralıklı koşular ve küçük alan oyunlarının farklı çıktıları mevcuttur. Bu durum göz önünde bulundurularak KAO ve HIIT çalışmalarının kombine olarak uygulanması, performans çıktısını optimize edeceği düşünülmektedir.

Small Field Games and High Intensity Interval Runnings Applied to Footballers; Evaluation of the Effect on Endurance, Speed, Agility and Jumping Performance Student Name: Kubilay TOPÇUOĞLU Purpose: In addition to small field games in football, high-intensity interval running has been used frequently in recent years for the continuation of the performance development of the players. In this study; When the small field games and high-intensity interval running training applied in football players are evaluated in terms of the development of basic biomotor skills, it has been investigated which type of work will be more efficient. Materials and Methods: The universe of the research is all of the football players playing in the Turkish Elite U17 League. The universe size consists of 360 athletes. According to the calculation made on the accepted error rate (E:) (5%), the standard normal distribution in the selected confidence interval (Z:) 1.96, and the rate observed in the population (P:) 1%, it was concluded that the sample size should be at least 15 individuals. Results: As a result of the studies, the small field games group compared to the high-intensity interval running group; developed responses with a significant difference in the agility parameter. The high-intensity intermittent jogging group, on the other hand, compared to the small-area games group; There was a significant difference in endurance and sprint parameters. In squat jumping and active jumping performance, while small area games created greater developmental responses, no significant difference was found between the two groups. Discussion: It is stated in multiple sources that high-intensity interval running and small field games improve VO2max values when performed in the right intensity range. Both training methods have advantages and disadvantages over each other. Conclusion: As in our study, there are different outputs of high-intensity interval running and small area games on different biomotor abilities. Considering this situation, it is thought that the combined application of KAO and HIIT studies will optimize the performance output.
Keywords: Football players; Futbolcular; HIIT; HIIT Small Field Games; Küçük Alan Oyunları; Spor; Sports