EVALUATION OF DISTAL CANAL CONFIGURATIONS OF THE MANDIBULAR FIRST MOLAR TEETH BY MICRO-COMPUTED TOMOGRAPHY - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Background and Aim: The aim of this study was to evaluate the morphological aspects of the root canal anatomy of the distal roots of mandibular first molars using micro computed tomography. Materials and Methods: The distal roots of sixty mandibular first molar teeth were visualized two-dimensionally by micro computed tomography. The views of all roots at 2, 5, and 8 mm were measured in terms of major diameter (dmax), minor diameter (dmin) and total area of root canal (A) pixels by x400 magnification. The roundness of a discrete two-dimentionally object is defined as 4.A/(p.[dmax]²), where A is the area and dmax is the major diameter. The aspect ratio is a measure of shape, and it is achieved by dividing the value of the major diameter by the minor diameter. Results: The roundness value at 2 mm were statistically significantly higher than the roundness value at 5 mm and 8 mm. The aspect ratio at 8 mm was found statistically significantly higher than other groups. Conclusions: The increased rate of flattened canals was observed in a coronal direction from the apex. The distal root canals were more round at the apical third.

Amaç: Bu çalışmanın amacı, mikro bilgisayarlı tomografi kullanılarak mandibular birinci molar dişlerin kök kanal anatomisinin morfolojik yönlerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: 60 adet mandibuler birinci molar dişin distal kökleri mikro-bilgisayarlı tomografi kullanılarak iki boyutlu olarak görüntülenmiştir. Tüm köklerin 2, 5 ve 8 mm’deki kesit görüntüleri üzerinde majör çap (dmax), minör çap (dmin) ve kök kanalının toplam alanı (A) x400 büyütme altında hesaplanmıştır. Elde edilen kök kanal görüntüsünün yuvarlaklık oranı, 4.A/(p.[dmax]²) formulü kullanılarak değerlendirilmiştir. En boy oranı ise, major çap değerinin minor çapa bölünmesiyle elde edilmiştir. Kök kanallarının yuvarlaklık ve en/boy oranlarının istatiksel analizi, tek yönlü ANOVA testi kullanılarak yapılmıştır (p<0.05). Bulgular: Kök kanalının 2 mm’ deki yuvarlaklık değeri, 5 ve 8 mm mesafedeki yuvarlaklık değerinden istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. En boy oranı ise, 8 mm mesafeden alınan kesit görüntülerinde, diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Sonuçlar: Kök kanalı içinde apeksten koronal yöne doğru gittikçe yuvarlaklık değerinin azaldığı ve kanalın uzun-düz bir şekle dönüştüğü gözlenmiştir. Mandibular birinci molar dişlerin distal kök kanallarının apikal üçlüde daha yuvarlak olduğu belirlenmiştir.
MANDIBULAR BİRİNCİ MOLAR DİŞLERİN DİSTAL KANAL KONFİGURASYONLARININ MİKRO-BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ KULLANILARAK DEĞERLENDİRİLMESİ
Keywords: Diş Hekimliği