Çocuk kitaplarında illüstrasyon - Gönüllü, Betül (My University, 2004)
Çocuk kitabı resimleme sanatı üzerine yapılmış olan bu araştırma altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; genel olarak, resimli kitap sanatının önemi ve gelecekteki gelişiminden sözedilmektedir. İkinci bölümde; Çekoslovakya’daki 2 resimleme sanatına genel bir bakışla çocuk kitabı resimlemeleri anlatılacaktır. Ardından, kitap resimleme sanatının ustası ve aynı zamanda Doğu’nun Walt Disney’i olarak nitelendirilen, Çek sanatçı Jiri Trnka’nın tutkuyla bağlandığı kukla animasyon film yapma süreci anlatılmaktadır. Üçüncü bölümde; Polonya’daki çocuk kitabı resimleme sanatı ve Polonya sanat kitapları sergisinden bahsedimektedir. Polonya’nın ünlü kitap resimleme ustası Jozef Wilkon ile Projekt Dergisi editörünün röportajının aktarıldığı bu bölümde, ayrıca; Polonyalı illüstratörler Elzbieta Murawska ve Marian Murawski’nin kitap resimleme anlayışı, Olga Siemaszko ve Anita Lobel’in kısa özgeçmişleri ile Peter adlı siyahi bir çocuğun maceralarının anlatıldığı öykülerin yazarı ve illüstratörü Ezra Jack Keats’in kitap resimleme süreci yer almaktadır. Bu bölümün son kısımda da tipografi sanatçısı Andrzej Kot’un sanatından söz edilmektedir. Dördüncü bölümde sırasıyla, Macaristanlı kitap resimleme sanatçıları William Andrew Pogany, Paul Galdone, Krisztina Renyi ve Katalin Szegedi’nin sanatı tanıtılmaktadır. Beşinci bölümde, Japonya’daki resimli kitap sanatı genel olarak anlatılırken, Japon illüstratörler Mitsumasa Anno ve Satoshi Kitamura’nın sanatı tanıtılmaktadır. Altıncı ve son bölümde ise ülkemizdeki kitap resimleme sanatının tarihçesi anlatılmaktadır. Türkiye’deki kitap resimleme sanatının ustaları olan Can Göknil, Feridun Oral ve çok değerli hocam, Prof. Dr. Nazan Erkmen’in sanat anlayışları açıklanmaktadır.

This study, which has been made on children’s book illustration art, is composed of six chapters. In the first chapter; generally, the importance of illustrated book art and its future development are told. In the second chapter; the children’s book illustrations told with a general outlook to the illustration art of Czechoslovakia.3 Then, the puppet animation movie making process to which Jiri Trnka, who is the master of book illustration art and also qualified as Walt Disney of the East, adhered with passion is told. In the third chapter, the book illustration art in Poland and the Poland art books exhibition are told of. In this chapter, where the interview between the famous book illustration master Jozef Wilkon and the editor of Projekt Magazine is narrated, the book illustration approaches of Polish illustrators, Elzbieta Murawska and Marian Murawski, the brief biographies of Olga Siemaszko and Anita Lobel and the book illustration process of Ezra Jack Keats, who is the author and illustrator of the stories relating the adventures of a black boy called Peter, are also take place. And at the last section of this chapter, art of typography artist Anrzej Kot is mentioned of. In the fourth chapter, in sequence, the arts of Hungarian book illustrators, William Anrew Pogany, Paul Galdone, Krisztina Renyi and Katalin Szegedi are introduced. In the fifth chapter, while the illustrated book art in Japan is generally being told of, the art of Japanese illustrators, Mitsumasa Anno and Satoshi Kitamura is introduced. In the sixth and the last chapter the history of book illustration art in Turkey is told.
Keywords: Çizgi sanatları; Çizim; Çocuk kitapları; Çocuk Kitapları_Resimli Çalışmalar; Grafik tasarım; Güzel ve dekoratif sanatlar; İllüstrasyon; Kitaplar kitap gömlekleri; resimleme; ticari sanat