Cumhuriyet döneminde Nevşehir’ in sosyo- ekonomik tarihi (1955-2000) - Okyar, Mete Cüneyt (My University, 2002)
Cumhuriyet Dönemi iktisat tarihi ile ilgili olan istatistikler oldukça fazla sayıda bulunmasına rağmen; bilimsel araştırmalar sonucu analiz edilerek yorumlanmış verilerin, toplam veriler içindeki oranı yüksek değildir. İstatistik kayıtları altına alınmış olan verilerin de derli-toplu bir şekilde bulunamaması, iktisat tarihi alanında bilimsel araştırmalar yapmak isteyen araştırmacıların çalışma gayretlerini kıran bir durum oluşturmaktadır. Araştırmada betimleyici bir yöntem izlenmesi sayesinde, Nevşehir'in sosyo-ekonomik yapısını ilgilendiren ve dağınık bir şekilde bulunabilen verilerin ortaya konulması ve böylelikle bir durum tespiti yapılması amaçlanmıştır. İktisat tarihi literatüründe Nevşehir'in sosyo-ekonomik yapısının analiz edilmesi nedeniyle, araştırma aynı zamanda keşifsel bir boyut da kazanmıştır. Araştırmada karşılaştırmalı veri analizi yöntemi kullanılmıştır. Nevşehir'in vilayet olmasını müteakip dönemde tarım sektörünün, Nevşehir'in ekonomik yapısını belirleyen en önemli unsur olduğu belirlenmiştir. Öte yandan Nevşehir'in ekonomik yapısını etkileyen ve Nevşehir'in nevi şahsına münhasır (sui generis) özelliklerinin bulunduğu anlaşılmıştır. Oniks taşı işlemeciliği, bims kullanımı, tuğla yapımı, seramik ve çömlekçilik, nadir bulunan cins şarap üretimi, balonculuk ve soğuk hava depoları işletmeciliği faaliyetleri, bu özelliklerin başlıcaları olarak zikredilebilir. Gelecekte Nevşehir'in sosyal ve ekonomik bakımdan gelişmesini sağlamak amacıyla bazı önerilerde bulunulmaktadır. Bu bağlamda, turizm ve tarım sektörlerine yeterli teşviklerin verilmesinin gerekliliği vurgulanmalıdır. Nevşehir'de günümüze kadar varlığını sürdürmüş olan tevek sistemine acil bir çözüm bulunması gerekmektedir. Aksi taktirde tarım sektörünün yeterli bir gelişme seviyesine ulaşması sağlanamayacak ve buna bağlı olarak ticaret gelişemeyecektir. Araştırmanın genelinde, Nevşehir'in ekonomik bakımdan gelişmesine engel olan sorunların tespit edilmesi için çalışılmış, daha sonra elde edilmiş olan veriler analiz edilmiştir.

The main aim of this thesis is to find the reasons of regional banking facilities which were done in Cappadocia in the early years of Turkish Republic. During this period, Cappadocia may have also been affected by the other regional banking facilities which were done throughout Turkey. But according to the scientific researchs that have been done so far, no information could be found about a regional bank which had been established in Cappadocia. Historic information which may have missed will be seen in the future by the help of this scientific research. Comparative data analysing method is used in this research. The most important finding found at the end of the research is the regional banking facilities which had been done in Cappadocia in the Republic Period. Finally it is understood that in this period not only tourism and agriculture but also other things are important in Cappadocia.. It is also understood that different kinds of applications should be applied in order to improve the economic development in Cappadocia. Thus, it can be said that enough encouragements and needed reductions in taxes for tourism sector have to be applied. An emergent solution has to be found for the system which is applied in agriculture sector and called tevek in Turkish. Otherwise, people will be faced with the results of undeveloped agriculture sector and commercial functions. Throughout this research, hints can be found to the solution of economic development problems which resist in Cappadocia continuously.
Keywords: Ege Bölgesi; Ekonomi_Tarih; Tarih; Türkiye