XV-XVI. yüzyıllarda Makedonya’da kültür ve medeniyet - Nedzipi, Ljutfi (My University, 2006)
Bir cihan devleti olan Osmanlı imparatorluğu fethettiği tüm beldelerde mensubu olduğu medeniyeti de oralara taşımıştır. Asırlarca Osmanlı devletinin bir parçası olmuş Makedonya’da da bunu görmek mümkündür. Bu tez XV ve XVI. yüzyıllarda Makedonya’da Osmanlı devletinin gerçekleştirdiği kültür ve medeniyet atılımlarını gözler önüne sermeyi hedeflemektedir. Girişte Makedonya’nın tarihi, coğrafi ve beşeri durumu anlatılmış, birinci bölümde ise söz konusu asırlar arasında Makedonya’da kurulan vakıfları incelenmiştir. İkinci bölüm ise eğitim müesseselerini, üçüncü bölüm dini kurumları, dördüncü bölüm ise diğer sosyal kuruluşları konu almaktadır. Ekler bölümünde ise teze malzeme teşkil eden ve günümüze kadar kalabilmiş eserlerin fotoğrafları gösterilmiştir. Bir yüksek lisans çalışması olarak bu tez, Osmanlının, Balkanlarda unutturulmaya çalışılan ve birçok yıkıma uğrayan medeniyet abidelerine dikkat çekmektedir.

Ottoman Empire which was a world state carried the civilization to which pertained to countries were conquered by it. It is possible to see that in Macedonia that had been a part of Ottoman Empire for centuries. This thesis purposes to clarify cultural and civilization developments in Macedonia in XV and XVI. Centuries, which were executed by Ottoman Empire In Introduction, it was narrated the historical, geographical and human position; in first chapter, it was studied the foundations in Macedonia, which was established between relevant centuries. The subject in the second chapter is educational institutions, in the third chapter religion institutions, in the fourth chapter other social institutions. In additions, it was demonstrated the photos of the works, which is subject of this thesis and could come up to now. This thesis as work of MA points to the civilization monuments of Ottoman Empire in Balkans, which was ruined many times.
Keywords: İslam Tarihi_Medeniyetler_Makedonya