Türkiye ve İtalya’da yüksek öğretimde plastik sanatlar ve bilgi teknolojisinin sanat eğitimine katkısı - Uçar, Alpaslan (My University, 2007)
Sanat eğitiminin kavranması, öğretilmesi ve uygulanması; üretken, yaratıcı, çağdaş ve bilinçli toplumların oluşmasına katkıda bulunur. Çağdaş ülkelerin kültür politikalarını takip edebilmek ancak modern bir eğitim alt yapısı ile mümkündür. Taklitten uzak, özgün, heyecan dolu ve yaratıcı kişilikli kimliklerin görsel kültür zenginliği ile geçmişin cömertçe sunduğu ve geleceğe dair ip uçlarının araştırılması ve senteze dönüştürülmesiyle yakalana bilinir. O halde, eğitimde bireylerin görsel gelişim sürecinde tam bir evre kavramı vardır yerine kendisini sürekli yineleyen devingen ama geliştirici sanat ve sanat eğitimi mevcuttur. Bireyler kendi içsel davranış ve çevre faktörüyle bunu gerçekleştirebilirler. Bir disiplin olarak plastik sanatlar, tasarım ve eğitim kapsamında bilgi ve deneyim birikimini ortaya koyarken, yaratıcı bireylerin sanat yoluyla eğitilmesini ve sanatsal objeleri estetiksel boyuta düşünmelerini ve fark etmelerini sağlamaktadır. Plastik sanatlar ve bilgi teknolojisi kuşkusuz her toplumun kültür, ihtiyaç, sosyo ekonomik ve önceliklerine göre değişiklik gösterir. Farklı toplumlarda sanat eğitimi ve plastik sanatlar disiplini de farklılık gösterir. İtalya'da ve Türkiye'de farklı lise ve Yüksek Öğretimde görsel sanat eğitimi verilen okullarda, öğretim programlarındaki gerekçeler, öğretim stratejileri, öğretmen yetiştirme yöntemleri ve bireyde var olan sanatsal potansiyelin değerlendirilmesi ve kullanılması, Batıda uygulanan sanat eğitiminin belirginlik kazanması, ülkemizle verilen sanat eğitiminin yaratıcı birey üzerindeki etkisi ve batıyla kıyaslanarak benzerlik ve farklılıkların netleştirilmesi açısından yararlı olacaktır.Böyle bir yaklaşım ve estetik duyarlılık, yıllarca sürecek birçok büyük ve önemli sanatsal deneyim gerektirir. Ülkemizde daha çağdaş bir sanat eğitimine sahip olmak elbette tıpkı Batının kullandığı gibi çağın getirdiği imkanları ve sahip olduğu olanakları en iyi ve doğru şekilde kullanmakla gerçekleşebilir. İtalya ve Türkiye'de verilen mevcut sanat eğitiminin tarihçesi irdelenirken üniversite düzeyinde eğitim almak isteyen öğrencilerin nasıl bir sanat eğitimi aldıkları araştırılacaktır. Yukarıda değindiğimiz konular İtalya ve Türkiye'de farklı lise ve yüksek öğretim kademelerinde sanat eğitimcileri tarafından nasıl değerlendiriyor, farklı toplum kesimleri ve sınıf bölünmeleri karşısında verilen plastik sanat eğitimi ve bilgi teknolojisinin kullanımıyla ilintili problemler karşılaştırılırken, model olması bakımından önem taşımaktadır.

In order to apprehend, teach and apply art education, society in general should pat attention to that discipline which enables to create a conscious society. In that perspective we can follow the contemporary and developed countries' culture policy and have similar structure. To accomplish that aim we should use the clues from the past culture representing creativity, experience and richness. Therefore, the visual development process in art education reaches its aim. There is a constant conception stage renewing and improving itself. Hence individual learners can succeed that by the help of realizing their environment and discovering inner intentions and behaviors. As a discipline visual arts, design and art education are based on experience which help creative individuals create and realize themselves. Then having that experience individuals notice and think aesthetically about the objects around them. In that aspect it would be useful, educative and helpful to investigate our country and Italy's art education system so that we would enlighten the similarities and the differences. Consequently, we can benefit from what we have gained and learn the developments both the past and the present in these countries. Of course, it is inevitable to follow and take as a model the develop countries and the new opportunities offered by them. By this study it will be tried to investigate the history of art education both in Turkey and Italy as well as the necessity of what our society needs.In this research how art education in high schools and university is being evaluated will be discussed. Beyond that it will be stressed out the importance of visual art and technology usage in the schools and their effects in the society.
Keywords: Görsel Kültür; Plastik Sanatlar; Sanat Eğitimi_İtalya; Sanat Eğitimi_Türkiye