Farklı dozlarda deltametrin ve kadmiyum uygulanan kılıçkuyruk (Xiphophorus hellerii) balıklarında oluşan oksidatif stres tayini - Kaymak, Güllü (My University, 2001)
FARKLI DOZLARDA DELTAMETRİN VE KADMİYUM UYGULANAN KILIÇKUYRUK (Xiphophorus hellerii) BALIKLARINDA OLUŞAN OKSİDATİF STRES TAYİNİ Bu çalışmada, piretroid grubu insektisitlerden deltametrin ve kadmiyumun kılıçkuyruk balıklarının (Xiphophorus hellerii Heckel, 1848) solungaç dokularında oksidatif stres oluşturma potansiyelleri ve antioksidan sistemler üzerine etkileri araştırılmıştır. Kontrol grubu dışında balıklar 72 saat süresince deltametrin ve kadmiyumun subletal dozlarının etkisine bırakılmıştır. Kimyasalların solungaç dokusundaki protein miktarları, lipid peroksidasidasyonunu belirlemek amacıyla malondialdehit (MDA), antioksidan sistemlere etkisini belirlemek amacıyla da indirgenmiş glutatyon (GSH) ve katalaz enzim (CAT) aktivitesi spektrofotometrik yöntemler kullanılarak belirlenmiştir. Protein miktarlarında kontrol grubuna oranla diğer gruplarda artış gözlenmiştir. Malondialdehit seviyesi kontrole kıyasla 0,2 ppm deltametrin grubunda azalırken diğer gruplarda artış belirlenmiştir. İndirgenmiş glutatyon düzeylerinde kontrole nazaran 0,2 + 0,1 ppm deltametrin + kadmiyum grubunda belirgin bir azalma saptanırken diğer gruplarda artma saptanmıştır. Katalaz enzim aktivitesinde kontrole oranla tüm gruplarda belirgin bir azalma belirlenmiştir.

DETERMINATION OF OXIDATIVE STRESS AFTER EXPOSED TO DIFFERENT DOSES OF DELTAMETHRIN AND CADMIUM IN SWORDTAIL FISH (Xiphophorus hellerii) In the present study, deltamethrin, a pyrethroid insecticide and cadmium was investigated about the potency to induce oxidative stress and effect on antioxidant systems in gill tissue of swordtail fish (Xiphophorus hellerii). Animals were exposed to sublethal value of deltamethrin and cadmium for 72-h except control groups. Protein, malondialdehyde (MDA), reduced glutathione (GSH) levels and catalase (CAT) enzyme activities were determined spectophotometrically in gill tissue. The result show that protein levels were increased in all experiments when compared to control groups. Level of malondialdehyde was increased in each groups however in 0,2 ppm deltamethrin groups, these parameters was decreased. Reduced glutathione levels were increased in all experiments while decreased 0,2 + 0,1 ppm deltametrin + cadmium groups when compared with control groups. Catalase enzyme activities were decreased in all groups when compared to control groups.
Keywords: Balıklar; Çevre Bilimleri