Benzer şiddet düzeyindeki egzersizlerde farklı kas katılım modellerinin fizyolojik parametrelere olan etkileri - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Bu çalışmanın amacı, benzer düzeylerde uygulanan iş yüklerinde, farklı kasılma hızlarının (40 80 rpm) fizyolojik parametrelere olan etkilerinin incelenmesidir. Çalışmada Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencisi olan 13 erkek gönüllü yer almıştır. Üç farklı laboratuar oturumundan oluşan bu çalışmada, ilk önce gönüllülerin maksimal oksijen tüketim kapasiteleri (makVO2) ölçülmüştür. Gönüllülerin tespit edilen makVO2 değerlerinin 55 60% düzeyine denk gelen iş yükleri hesaplanmıştır. Tespit edilen iş yükü, diğer iki submaksimal testlemede uygulanan 40 ve 80 rpm pedal frekanslarındaki egzersizlerde sabit tutulmuştur. 40 ve 80 rpm testlemeler 3 dakika ısınma bölümü, 20 dakikalık ana bölüm ve bunu takip eden 5 dakikalık pasif toparlanma bölümü olarak uygulanmıştır. İstatistiksel analiz sonuçlarına göre iki farklı pedal frekansı ve farklı zaman aralıkları arasında, solunum sıklığı, dakika solunumu, oksijen tüketimi, kan laktat konsantrasyonu, üretilen karbondioksid miktarı, solunum değişim oranı ve algılanan yorgunluk değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir, p$\geq$0.05. Diğer taraftan, iki faktörlü ilişki analizlerinde ulaşılan kalp atım sayısı istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar verirken, farklı zaman aralıklarında iki farklı kadansta yapılan basit etki analizlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir sonuca ulaşılamamıştır p$\geq$0.05. Sonuç olarak benzer iş yüklerinin kullanılmasına rağmen, artan kadanslardaki farklı kas katılım modelleri, egzersizin şiddetini belirleyen fizyolojik parametrelerde doğrusal artışlara sebeb olmaktadır.

The purpose of this study was to investigate the effects of different rates of muscle contractions (40 rpm 80 rpm) on physiological parameters in a giving speed of cycling. Thirteen male students from Celal Bayar University were used as subjects. Measurements were taken in three different days. First, oxygen consumption (maxVO2) of the participants was measured. Then, the work load which equal to 55-60% of VO2max of each participant was determined and used as a constant load during two different measurements at 40 and 80 rpm. The test protocols at 40 rpm and 80 rpm included 3 minute warm up, 20 minute main period and 5 minute cool down periods. Results of the statistical analyses showed that there was a significant differences in respiratory frequency, minute ventilation, oxygen consumption, blood lactate concentration, expired carbon dioxide respiratory exchange ratio and rate of perceived exertion during two different testing at 40 rpm and 80 rpm, p$\geq$0.05. On the other hand, even though there is significant interaction among cadence and different time periods in terms of heart rate, no significant differences were found in simple effect analyses, p$\geq$0.05. As a conclusion in a giving exercise loads, the intensity of exercise which was measured by physiological parameters was increase linearly along with the cadence of the cycling.
The effects of different rates of muscle contractions on physiological parameters in a giving speed of exercises
Keywords: Spor Bilimleri; Eğitim, Eğitim Araştırmaları