Fîhi Ma fîh bağlamında Mevlânâ'nın Kur'ân tefsiri - Karaismail, Fatma (My University, 2009)
Tefsir, Mevlânâ, Fîhi Mâ Fîh ÖZET FÎHİ MÂ FÎH BAĞLAMINDA MEVLÂNÂ’NIN KUR’ÂN TEFSİRİ “Fîhi Mâ Fîh Bağlamında Mevlânâ’nın Kur’ân Tefsiri” adlı bu çalışmanın temel gayesi, Mevlânâ’nın en kapsamlı mensur eseri olan Fîhi Mâ Fîh’te Kur’ân’dan yaptığı iktibasların tefsir ilmi perspektifinden incelenmesidir. Araştırma, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Girişte amaç, yöntem ve kaynaklar belirtildikten sonra, birinci bölümde müellefin hayatı ve başta Fîhi Mâ Fîh olmak üzere eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ilk olarak Mevlânâ’nın Kur’ân anlayışı ortaya koyulmuş, ardından Fîhi Mâ Fîh’teki örneklerden hareketle rivâyet ve dirâyet tefsirleri açısından tefsir metodu analiz edilmiştir. Eserde bulunan tefsirlerin büyük oranda işârî özellik taşıdığı gerçeğinden hareketle, bu konu müstakil bir başlık altında ele alınmıştır. Sonuç bölümünde ise ulaşılan sonuçlara ve genel bir değerlendirmeye yer verilmiştir. Isharic Interpretation, Mawlana, Fîhi Mâ Fîh

MAWLANA`S QURAN COMMENTARY İN THE CONTEXT OF FÎHİ MÂ FÎH In the Context of the Rûmî`s Quran exegesis Fîhi Mâ Fîh we basically aimed analyzing the quotations from Quran which was used in Mawlana`s work, with the perspective of scholarly exegesis. Our work occurs from an introduction and two chapters. After expressing goal, methodts and sources in introduction, in the first chapter we gave information about his life, basically his work titled Fîhi Mâ Fîh and the others. In the second chapter first of all it was brought out that Mawlana`s Quran understanding than it was brought out analyzing Mawlana`s Quran exegesis which was in Fîhi Mâ Fîh whith the both way; spiritual commentary and traditional commentary. In deed having the idea of Mawlana`s approaches to Quran has characteristic Isharic Interpretation, in this study individually we handled it under the title; Isharic Interpretation. In conclusion we gave way to results of work and general evaluation.
Keywords: İslam Dini; Kur’an-ı Kerim; Tefsir