Devletin haksız fiilden kaynaklanan milletlerarası sorumluluğu - Erkiner, Hakkı Hakan (My University, 2008)
Devletin Haksız Fiilden Kaynaklanan Milletlerarası Sorumluluğu Çalışma, dört bölümden oluşmaktadır. Bunlar, “Milletlerarası Haksız Fiilden Kaynaklanan Devletin Milletlerarası Sorumluluğu Müessesesinin Teorisine ve Mekanizmasına Giriş”, “Milletlerarası Haksız Fiilden Kaynaklanan Devletin Sorumluluğunun Meydana Gelmesi”, “Devletin Milletlerarası Sorumluluğunun Kapsamı” ve “Devletin Milletlerarası Sorumluluğunun Uygulanması” başlıklarını taşımaktadır. Birinci bölümde, “Sorumluluk Hukuku”na ilişkin genel bir açıklama yapıldıktan sonra, “Devletin Milletlerarası Sorumluluğu”na ilişkin temel ilkeler ortaya konmakta ve “Roma Hukukunda Haksız Fiil Kavramı ve Sorumluluk”, “Özel Hukukta Haksız Fiil Kavramı ve Sorumluluk”, “İdare Hukukunda Sorumluluk Kavramı” ve “Ceza Hukukunda Sorumluluk Kavramına” ilişkin temel ilkeler ve kurallar ele alınmaktadır. Birinci bölümde son olarak, “Devletin Milletlerarası Sorumluluğuna İlişkin Teorik Gelişmelere” tarihsel süreç içinde temas edilmektedir. İkinci Bölümde, milletlerarası sorumluluğun kaynağı olan haksız fiil ele alınmakta ve unsurları incelenmektedir. İsnat, ihlâl, bir başka Devletin fiilinden doğan sorumluluk ve hukuka aykırılığı ortadan kaldıran haller bu bölümde ele alınmaktadır. Üçüncü bölüm, sorumluluğun sonuçlarını ele almaktadır. Bu sonuç, sorumlu Devletin, sorumluluğundan doğan onarım yükümlüğünü yerine getirme ödevidir. Bu bağlamda onarım ve onarım çeşitleri incelenmektedir. Özellikle tazminat konusu ağırlıklı bir yer işgal etmektedir. Milletlerarası sorumluluğun cezaî nitelikli bir sorumluluk olup olamayacağı ve de, ihlâl edilen kurallar arasında bir nitelik farkı bulunup bulunmadığı meseleleri ile ilgili olan ve önemli bir konu olan, “Genel Milletlerarası Hukukun Emredici Kurallarından Kaynaklanan Yükümlülüklerin Ağır İhlâllerine Mahsusu Neticeler” bu bölümün son meselesi olarak incelenmektedir. Dördüncü bölümde, üçüncü bölümde ortaya konan sorumluluğun neticelerinin gerçekleştirilmesi incelenmektedir. İlk olarak Devletin sorumluluğunun ileri sürülmesi ele alınmakta ve bundan sonra, sorumlu Devlet sorumluğundan doğan yükümlülüklerine uymazsa uygulanabilecek hukukî önlemler ortaya konmaktadır. The Responsability of a State for an Internationally Wrongful Act In the first part, after having made a general statement to the “Responsability Law”. In the second part, the wrongful act constituting the source of the international responsability is examined and its elements are studied. The ascribe, the infringement, the responsability of a State providing from an act of another State and the circumstances precluding wrogfulness are treated in this part. The third part is studying the results of the responsability. This result is the implementation of the responsable State to restore the dommage providing form its responsability. In this context the restoration and its varieties are examined. Particularly the matter of indemnity is treated heavily. The matter of whether or not the international responsability will be a responsability of a penal nature and the matter of whether or not there are differences of nature between infringed rules and also the important matter of “the Results of Important Infringement of the Obligations Providing from the Mandatory Rules of the General International Law” is studied as the last subject of this part. In the fourth part, the application of the results providing from the responsability treated in the third part is studied. First of all the allegation of the responsability of the State is established and further the applicable legal mesures to the non compliance of the responsable State to its obligations providing form its responsabilities are established.
Keywords: Hukuk; Kamu Hukuku