Dijital pozlandırma sistemleri ve dijital pozlanan ofset baskı kalıplarının incelenmesi - Bozbura, M. Ender (My University, 2002)
DİJİTAL POZLANDIRMA SİSTEMLERİ VE DİJİTAL POZLANAN OFSET BASKI KALIPLARININ İNCELENMESİ Bu tezin oluşturulma amacı, konuya ilgi duyan kişilerin çalışmalarına kaynak sağlayabilmektir. Gerek konunun yeniliği, gerekse de bilgilerin dağınıklığı, araştırmalarımın en zor noktaları olmuştur. Tez çalışmasına, CtP (Computer to Plate-Bilgisayardan Kalıba) teknolojisinin açıklanması ile başlanmıştır. Sistemin çalışması için gerekli olan bilgisayar, pozlandırma sistemi ve baskı kalıpları anlatılmıştır. Sistemde kullanılan pozlandırıcılar ve çalışma prensipleri açıklanmıştır. Bilgisayardan Kalıba teknolojilerinin sektörde, gazete basımında, küçük ebatlı baskı makineleri ve büyük ebatlı baskı makinelerinde kullanılmak üzere üretilen sistemleri incelenmiştir. Bilgisayardan kalıba iş akışı, diyagramlarla desteklenerek açıklanmıştır. Dijital olarak pozlandırılabilen ofset baskı kalıpları hakkında bilgi verilmiştir. Sistemin işleyişini görebilmek adına, tezin hazırlama aşamasında çalışılan makine olan Barco Viking 8 hakkında teknik bilgiler verilmiş ve sözkonusu makinede pozlandırılan kalıbın tram yüzdelerini içeren örnekler tez çalışmasıyla birlikte danışman öğretmene sunulmuştur. Bununla birlikte basılı bir örnek de danışman öğretmende mevcuttur. Son bölümde ise temelde kullanılan CtP sistemleri hakkında varılan sonuçlar aktarılmıştır. EKİM, 2002 M. Ender BOZBURA

THE EXAMINATION OF THE DIGITAL EXPOSING SYSTEMS AND DIGITAL OFFSET PRINTING PLATES The aim of this thesis is to provide a source to the studies of the people who are interested in CtP. Both the novelty of CtP and the disorganization of the information were the hardest points of my research. The thesis has started by explaining the meaning and the concepts of CtP (Computer to Plate). The main devices are taken into consideration which are computer, exposing system and the plate. The exposing devices and their principles are explained. The special machinery designs of the computer to plate technologies for newspaper production, small and large format printing are taken into thesis and examples are given. The workflow from computer to plate is explained and diagrams are drawn to support the explanation. Digitally offset plates are defined and technical specifications are given. Technical informations about Barco Viking 8 are given, as a sample machine, to see the workflow of CtP in the preperation stage of thesis. The exposed plate samples of the screen areas are given to the consultant with a printed sample. The last stage consists of the outcomes of the most common used CtP systems.
Keywords: Matbaacılık-Ofset Baskı