Esansiyel Hipertansiyonda Bradikinin B Reseptör Geni C-58T Polimorfizminin Total-Kolesterol ve Kan Şekeri Üzerine Etkileri - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Amaç: Hipetansiyon, dünya nüfusunun %25'inde etkili olan ve patogenezinde %30 oranında genlerin rol aldığı bir hastalıktır. Bu çalışmada amacımız, Bradikinin B2R geni C-58T genotiplerinin hipertansiyonlu ve hipertansiyonlu olmayan bireylerdeki sıklıklarının tespit edilmesi, C-58T genotiplerinin antropometrik, şişmanlık ve hipertansiyon ilişkili göstergeler üzerine etkisini belirlemektir. Yöntemler: Bradikinin B reseptör geni C-58T genotipleri 63 hipertansiyonlu ve 56 hipertansiyonlu olmayan bireylerde PZRRFLP yöntemi ile belirlenmiştir. Bulgular: Bradikinin B2 reseptör geni C-58T genotip sıklıkları hipertansiyonlu ve hipertansiyonlu olmayan bireylerde sırasıyla homozigot yabanıl tip (T/T) %25,4, %28,6; heterozigot (T/C) %49,2, %58.9 ve homozigot polimorfik tip (C/C) %25,4, %12,5 dir. Çalışma gruplarının genotip sıklıkları arasında istatistiksel anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Hipertansiyonlu çalışma grubunda C/C genotipinin açlık kan şekerini (p=0,05) yükseltici, total kolesterolü (p=0,008) düşürücü etkisi tespit edilmiştir. Hipertansiyonlu olmayan çalışma grubunda ise C/C genotipinin bel çevre ölçümünü arttırıcı etkisi saptanmıştır (p=0,041). Hipertansiyonlu çalışma grubunda C/C genotipine sahip bireylerde sulfanülüre (p=0,021) kullanımın sıklığının fazla olduğu ve T/T genotipine sahip bireylerde ise diüretik (p=0,007) kullanım sıklığının fazla olduğu belirlenmiştir. Hipertansiyonu olmayan grupta C/C genotipine sahip bireylerde asetilsalisilik asit (p=0,003) kullanım sıklığının diğer genotiplere kıyasla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Bradikinin B2 reseptör geni C-58T polimorfizminin açlık kan şekeri, total kolesterol ve bel çevre ölçümleri üzerine etkili olduğu, ancak sistolik ve diastolik kan basıncı üzerine etkili olmadığı görülmüştür.

Objective: Hypertension, which affects 25% of the world's population, is a complex disease, with 30% genes affecting its pathogenesis. In this study, we aimed to examine the frequency of the bradykinin B2 receptor gene C-58T genotypes in patients with essential hypertension and non-hypertensive controls. In addition, we evaluated the effects of C-58T genotypes on demographic characteristics, phenotypes related to obesity, and hypertension. Methods: Genotyping was performed in 63 hypertensive patients and 56 non-hypertensive subjects by PCR-RFLP. Results: The frequency of bradykinin B2 receptor gene C-58T genotypes in hypertensive patients and control subjects was 25.4% and 28.6% for homozygous wild-type (T/T), 49.2% and 58.9% for heterozygous (T/C), and 25.4% and 12.5% for homozygous polymorphic (C/C) genotypes, respectively. Genotype frequencies did not differ significantly among study groups. The C allele was found to have an increasing effect on blood glucose levels (p=0.05) and decreasing effect on total cholesterol levels (p=0.008) in hypertensive patients, whereas it was found to have an increasing effect on waist circumference (p=0.041) in control subjects. Hypertensive patients with C allele were found to use sulfonylurea drugs (p=0.021) at a higher frequency than those with T allele. Further, hypertensive patients with T allele were found to use diuretic drugs (p=0.007) at a higher frequency than those with C allele. Conclusions: The C-58T polymorphism is found to have a positive association with total cholesterol levels, blood glucose levels, and waist circumference but no association with systolic/diastolic blood pressure.
Relationship of Bradykinin B Receptor Gene C-58T Variation with Total-Cholesterol and Glucose in Essential Hypertension
Keywords: Cerrahi