Muhasebe - hukuk ilişkilerinde yazılı delil sistemi - Gültepe, Hilal (My University, 2000)
MUHASEBE-HUKUK İLİŞKİLERİNDE YAZILI DELİL SİSTEMİ TEZ ÖZETİ Bu tezin konusu yazılı delil sistemidir. Tez belgeler yönünden incelenmiş ve hem Muhasebe departmanında kullanılan belgelerin Hukuki geçerliliği hem de Hukukun diğer sahalarında kullanılan her türlü yazılı delilin delil olabilmesi için gerekli şartları ve kullanılma safhaları açıklanmıştır. Hakkın ispatı amacıyla kullanılan yazılı delili incelemeden evvel hak kavramına açıklık getirilmiş Hak kavramı ve hakların çeşitleri başlığı altında Faydalanma hakları ve Tali haklar izah edilmiştir. Yazılı Delil hukukun en çok kullanılan sahalar olarak bilinen Vergi hukuku, Ticaret hukuku, Sözleşme hukuku ve Kambiyo hukuku alanlarının yanısıra Ceza Hukuku alanında da belgelerin Ceza Muhakemeleri açısından değerlendirilmesi yapılmıştır Vergi hukukunda yazılı delil sistemi ve ispat vasıtaları başlığı altında verginin tarh ve tahakkuk aşamalarında idare tarafından kullanılan ve vergi yükümlüsü tarafından kullanılan belgeler her iki cepheden yazılı delil olarak kabul edilen belgelerin hakkın gerçekleşmesindeki rolü ve fonksiyonları açıklanmıştır. Ceza Muhakemesi sahasında kullanılan deliller ;muhakeme dalında geçerli olan delillerin serbestliği ilkesi çerçevesinde doktrin tarafından yapılan sınıflandırmalara göre açıklanmıştır. Ticaret Hukukunda yazılı delil denince akla ilk gelen ticari defterlerdir. Bir ispat vasıtası olarak kullanılan ticari defterler Ticaret kanunumuz sistemine göre zorunlu ticari defterler ve ihtiyari defterler olarak incelenmiştir. Sözleşme hukuku açısından tarafların sözleşme yaparken uymak zorunda oldukları şekil ispat şekli ve geçerlilik şekli olarak iki kısımda incelenmiştir. Her ne kadar Borçlar Hukukunda sözleşmelerin serbestliği ilkesi geçerli olsa bile yukarıda belirtilen hususlar ve diğerleri bu serbestliği sınırlamaktadır. Kıymetli evrak hukukunda hukuki uyuşmazlıklar özellikle taraflar arasında sirküle olan çek ,poliçe, bono gibi kambiyo senetlerinin hukuken geçerli olabilmesi ve bunlara dayanarak bir hak ileri sürülebilmesi için kanunun belirlediği şartların varlığı aranır. İçerdiği konularla ilgili yargıtay kararları ve doktrin tartışmalarına yer verilmiş bunun yanında adı geçen belgelerin örnekleri de yer almıştır. Son olarak Avrupa Hukuku ile bütünleşme sürecinde Türk hukukunda kullanılan ispat vasıtaları ve delil sistemi ile topluluk hukuku arasındaki farklılıkların giderilebilmesi yolları yer almaktadır. Çalışma örnek bir uygulama ile tamamlanmıştır. WRİTTEN EVİDENCE SYSTEM İN ACCOUNTİNG-LAW RELACTİONS

OF THESİS The subject of this thesis is the written evidence system. The thesis has been examined in respect of documents and both the legal validity of documents used in the accounting department and the conditions necessary for any kind of written evidence used in other fields of law to be deemed as evidence and their phases of use have been explainedb Before examining written evidence used as the evidence of rights, the concept of Righthas been clarified and Usage Rıghts and Additional Rights have been explanied under the title Types of Rights Written evidences have been evaluated in the most used fields of law such as Tax Law, Commercial Law, Contracts Law and Foreign Exchange Law and also Penal Law and Penal Judgements. The role and function of documents used by the administration in the assessment phase of taxation and those used by the taxpayer and which are accepted as written evidences by both parties have been explained under the title Written Evidence System and Evidence Methods. Evidences used in the Penal Judgements have been explained according to the classification made by the doctrine within the scope of the liberty of evidences applaying to accounting. Commercial books are the first items to be considered as written evidence in Commercial Law. Commercial books which are used as an evidencing material have been examined in two groups according to our law, and are named compulsory commercial books and optional commercial books. In the Contracts Law, the form which parties must comply with while making an agreement have been examined under two groups. These groups are type of evidence and type of validity. Altough the principle, the liberty of contracts is valid in Obligations Law,the aforementioned matters and others limit this liberty. In settling disputes in connection with valuable papers ,it is necessary that bills of exchange such as chegues, policies, bonds which are circulated between the parties are legally binding ,and existence of legally determined terms are sought in order to claim any right depending thereon.
Keywords: MUHASEBE-HUKUK